• Jaktkryssningen

Björnungar stannar längre hos honan

AktuelltPublicerad: 2007-04-24 13:43

I början på året föds björnungarna och lämnar idet i april. Men allt fler björnungar har börjat stanna hos mamman en andra vinter. Det kan leda till att tillväxten av björnstammen dämpas när honor börjar föda vart tredje år.

– De senaste åren finns det tendenser även i det södra forskningsområdet att fjolårsungarna stannar kvar ytterligare en vinter med björnhonan, säger björnforskaren Sven Brunberg i Tackåsen.
I det norra forskningsområdet är det cirka 50 procent av fjolårsungarna som ligger ytterligare en vinter i idet med honan.
Under de senaste åren har en tredjedel av familjegrupperna samma beteende även i södra forskningsområdet.
Varför björnhonor med fjolårsungar ändrat beteende kan inte Brunberg svara på.

Reproduktionen minskar
Det finns cirka 3 000 björnar i Sverige.
– Helt klart är att reproduktion av björn minskat något med det ändrade beteendet, kommenterar Sven Brunberg.
– När björnhonan föder ungar bara vart tredje år istället för var annat år blir resultatet en minskad reproduktion, tillägger han.
Åres märkningssäsong har gått bra trots att det i stort sett varit barmarksförhållanden. Antalet sövningar är 31.
15 honor, två hannar och 14 fjolårsbjörnar har blivit märkta, dock inte alla med radiosändare.

SKRIV EN INSÄNDARE!

Kommentarsfunktionen är borttagen. Du är välkommen att debattera via insändare till vår webbplats på .

Skriv kort, vi publicerar max 3000 tecken och förbehåller oss rätten att refusera och redigera texterna. Skriv att din text är en insändare. Vi tar inte emot insändare under signatur, lämna därför fullständigt namn och dina kontaktuppgifter. Du kan självklart också dela våra nyheter i andra forum, till exempel på Facebook.

  • Annons JRF
  • Annons JRF
  • Annons JRF
  • AnnonsGyttorp Norma
  • AnnonsFähallen Jakt AB