Jakt

Hur ska jag hantera köttet?

Jag var ute på jakt i helgen och sköt ett rådjur (mitt första!). Tyvärr träffade skottet lite långt bak och det kom vom i djuret när jag tog ur det. När jag kom hem hängde jag upp rådjuret i en kompis garage och där hänger det nu. Har ni några tips på hur jag ska hantera det, så att det inte behöva slängas?
Lollo B

Svar:

Lite vom i bukhålan på ett djur är absolut inget som gör att djuret måste kasseras, men det ställer lite högre krav på omhändertagandet för att köttet ska bli så bra som möjligt. När jag själv får djur som är bukskjutna brukar jag resonera enligt några grundregler:
• Torka och skär bort nedsmutsat kött – skölj inte.
• Flå djuret tämligen omgående efter skott, på det viset är det enklare att skära bort nedsmutsat kött runt in- och utgångshål.
• Dra, vid behov, ner hängningstiden och ha lite bättre uppsikt över djuret under hängningen. Om det börjar komma påväxt (mögel), torka eller skär bort det mögliga området.
Det kan absolut finnas skäl att frångå dessa regler och göra på andra sätt. Och det finns definitivt personer som gör på andra sätt, vilket kan vara precis lika bra. Det som jag har beskrivit ovan är hur jag resonerar kring kötthantering när skottet har tagit långt bak.

Jens Gustafsson , 11 januari, 2022