Foto: Peter Ekeström Johan styr sina hundar med enkla kommandon tillsammans med kroppsrörelser. När han vill ändra riktning på flocken väntar han inte in alla hundar innan han gör just det – byter riktning.
Hund

Hundskolan, del 1:

Du är en resurs för hunden

Hunden har koll på att du är en tillgång. Men vet du det? Eller blir du osäker så snart du inte har godis eller något annat hjälpmedel att erbjuda hunden? Lita mer på ditt eget värde när du kommunicerar med, jagar med, leker med, ja när du lever med din hund.

8 saker som får dig att inse ditt värde

  1. När du vill styra hunden, fokusera helt på den. Visa att ni är ett team. Visa din glädje när hunden lyssnar, beröm mycket mer med fysisk närhet och uppmärksamhet än med godis.
  2. Utnyttja alla helt vanliga promenader och korta rastningar. Var inte tråkig. Samspela med hunden här och där, byt riktningar, huka dig och gosa lite helt utan anledning. Satsa på följsamhetsträning i miniformat i vardagen, alla vardagar.
  3. Vad är en bra belöning? Att springa, att följa dig, att få vara lös, att känna närhet, att få samarbeta, att bli sedd – det är vinster för en hund.
  4. Lita inte enbart på hjälpmedel i form av godis och kampleksaker. Lita mer på att det är dig som hunden gillar, inte det som du har i fickan. Visst kan du förstärka ibland med en godisbit, men gör det överraskande i stället för något som alltid måste vara med när ni två interagerar.
  5. Styr hunden med dina kroppsrörelser i stället för att använda kopplet. Fånga hundens uppmärksamhet och ta några snabba steg dit du vill gå. Styr du konsekvent med kopplet blir det alldeles för ofta en kamp, och det bygger inte följsamhet.
  6. Variera längden på det fysiska bandet (kopplet) mellan er på promenaderna. Ibland vanligt koppel, ibland en lina som kan vara fem, tio eller femton meter lång. I linan kan du öva på att styra hunden, på att fånga dess uppmärksamhet, utan att ”snöret” alltid är sträckt. När du märker att det börjar fungera provar du utan lina på en plats där du är trygg, i en rastgård eller liknande.
  7. Öka svårigheten i övningarna i en takt som gör att du känner dig trygg.
  8. Allt det här kan du börja med oavsett hundens ålder. Det är förstås enklare med en liten valp, men det är å andra sidan aldrig för sent.
Mitt under promenaden möter Johan och hans hundar en cyklist med hund. Johan undrar om han får träna lite extra på hundmöten, om cyklisten kan ta ett varv till. Samarbete med andra hundägare kan snabbt förvandlas till miniträning i lydnad och följsamhet.
Många hundägare har ibland problem i mötessituationer. Ta chansen, prata med den som du möter så kan ni passa på och öva båda två. Ju mer man övar, desto bättre blir man. Det gäller också hundägare.
Du ska vänta här. Johan är tydlig när han ställer ”stanna kvar-krav”. Hundcoachen är fysisk och mycket vänlig innan han lämnar hunden.
1. Visst kan godis vara en bra belöning. Men den vinsten slår inte det faktum att nästan alla hundar älskar fysisk kontakt och fysiskt beröm. Här är det Johan som har ett högt värde, Johan som individ. 2. Vad gillar en hund? Just det, full fart. Det är betydligt enklare att få en jämthund att följa om den följsamheten samtidigt är en lek, ett samspel.