Lufttorkade älgstrimlor

Ett perfekt snacks att ha med i ryggsäcken när man är ute och jagar. Passar även att servera som tilltugg till drinken före maten hemmavid. Tänk på hygienen när du ska lufttorka köttet. Använd plasthandskar när du hanterar köttet både före och efter saltning. Använd jodfritt salt. Jod ger lätt en bitter bismak.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2 cm breda skivor och därefter i 2 cm breda strimlor. Lägg vartefter i en bunke.
  2. Salta och krydda köttstrimlorna och blanda väl. Lägg över köttet i en vakuumpåse, platta till och förslut med vacuum. Lägg i kylen i ca 1 vecka. Vänd då och då.
  3. TORKNING: Ta på plasthandskar och trä upp köttstrimlorna på ett hushållssnöre som fästs i en grov stoppnål. Det går även att sticka hål med en vass kniv i köttet och trä igenom tråden. Häng upp köttet i ett svalt rum med jämn temperatur. Eller i kylskåpet om du har plats där. Se till att det är utrymme mellan varje köttstrimla så att luften kan cirkulera. Låt hänga i 7–10 dagar. 
  4. Köttets vikt ska minska med ca 80 %. Du kan kontrollera det genom att väga köttet före och efter torkning, men även under tiden för att vara säker på att köttet har torkat tillräckligt.
Ca 200 gram

Ingredienser

TILL CA 200 G TORKAT KÖTT

  • 1 kg ytterlår, fransyska eller
  • rostbiff av älg eller kronvilt
  • knappt 1 1/2 msk salt, 27 g
  • per kilo kött
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk chiliflakes
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
Ca 200 gram

Ingredienser

TILL CA 200 G TORKAT KÖTT

  • 1 kg ytterlår, fransyska eller
  • rostbiff av älg eller kronvilt
  • knappt 1 1/2 msk salt, 27 g
  • per kilo kött
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk chiliflakes