Osso Buco med lägg från älg

Gör inte färs av älgläggen – skiva i stället läggen i 3–5 cm tjocka skivor och gör en italiensk osso buco. Det är en klassiker där benen ger grytan mustig smak, vinet tillför syra och tomaterna både syra och sötma. Rivet citron- och apelsinskal ger extra blommighet.

4–6 personer

Ingredienser

OSSO BUCO

  • 2 stora morötter
  • 200 g skalad rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 1/2–2 kilo skivor av lägg, gärna av älgkalv
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 förp krossade tomater à ca 400 g
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2–3 dl vatten
  • 2–3 msk vilt- eller kalvfond

GREMOLATA

  • 2 dl hackad persilja, gärna krusbladig
  • 1 citron, rivet skal
  • 1/2 apelsin, rivet skal
  • 2 vitlöksklyftor

TILLBEHöR

  • Pasta fettuccini, ris eller risotto

Gör så här:

1. Skala och tärna morot och rotselleri i små tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Hetta upp 1 msk olivolja i en stor gryta och fräs hacket i ca 2 min. Sänk värmen och tillsätt tomatpuré, rör om och låt puttra under lock medan köttet steks.

3. Snitta kanterna på köttskivorna på 3–4 ställen så att de inte viker sig vid stekningen.

4. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttskivorna däri.

5. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och bryn köttet till fin färg på båda sidor.

6. Lägg över de brynta köttskivorna i grytan med grönsaker vartefter. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, vatten och fond. Finns mjöl kvar på tallriken rörs även det ner i grytan. Koka upp och låt därefter sjuda under lock i ca 1 ½ timme.

7. GREMOLATA: Hacka persiljan fint och blanda med rivet citron- och apelsinskal. Hacka vitlöksklyftorna och blanda i även dem.

8. Servera grytan med gremolata och kokt pasta, ris eller risotto.

TIPS! Grytan kan även lagas av benfritt kött av bog eller högrev, gärna av kalv som är lite mildare i smaken. Låt gärna persiljestjälkarna som blir över från gremolatan koka med i grytan.