"Stanna", "stanna kvar" eller "vänta" är kommandon hundägare kan ha stor användning av i en mängd olika situationer.
Hund

Lära gamla hundar sitta

Det är lätt att skaffa sig vanor. Och ovanor. Det gäller hundar och definitivt människor. Dessutom kan vanor och ovanor kännas så självklara att de inte går att bli av med. Men det är faktiskt inte så svårt att förändra en vuxen hunds beteende, menar hundcoachen Johan Andersson.

Du har en hund som har hunnit bli vuxen. Ni känner varandra väl och hunden jagar som den ska. För det mesta fungerar allt utan problem i vardagen också. I alla fall om man räknar bort dragandet i koppel, hundens vilja att hälsa på allt och alla, eller kanske skälla på det mesta som ni möter. Eller något annat som du helst inte vill ha i ert gemensamma liv. Å andra sidan, du har vant dig. Hunden har vant sig. Ni har det ju ganska bra i det stora hela, eller hur?

– Så kan man förstås välja att tänka. Jag tycker att alla hundägare ska sätta en egen ribba för hur de vill leva med hunden. Men en sak är bra att veta. Det är inte för sent. Vill du slipa bort tråkigheter och lägga till skojigheter så ska du göra det, säger hundcoachen Johan Andersson och fortsätter:

– Hundar är bra på att läsa människor. Om du ändrar dina vanor, dina sätt att vägleda hunden i vissa situationer, så är chansen stor att hunden förvånansvärt enkelt ändrar sina beteenden.

Hundcoachens råd, till den som vill förändra en vuxen hunds beteende i vissa situationer, är att välja rätt tillfällen att träna.

– Träna in nyheter när du har kraften, viljan och tiden. Det är ingen idé att hafsa fram nyheter i hundens liv. Kvalitet går före kvantitet när en hund ska vägledas i människans värld, det gäller både valpar och vuxna hundar, säger Johan Andersson. 

1. Valpträna vuxen hund

Vad skiljer mellan att lära en valp att fungera bra i människans värld, jämfört med en vuxen hund?

– På sätt och vis är det samma sak. Du börjar enkelt och tydligt, med vägledning och beröm i rätta lägen. Du anpassar takten i träningen till de framsteg som hunden gör. Där skiljer det inte mellan valp och vuxen hund, säger Johan Andersson.

Men en annan sak skiljer. Den vuxna hunden har hunnit skaffa sig vanor som ibland kan sitta ganska hårt.

– Valpen är mer formbar och naturligt följsam. Den vuxna hunden har redan hamnat i en form, i ett sätt att se på världen och agera i den. Det innebär att du måste vara väldigt tydlig i ditt sätt att vägleda den vuxna hunden. Du ska veta vad du vill och hur du ska göra för att få hunden att förstå.

2. Torrträna dig själv

Det här behöver de flesta hundägare torrträna på:

• Titta på hunden ofta och i många olika situationer. Då lär du dig snabbt att se vad hunden tänker göra i nästa ögonblick. Hundar kan inte låta bli att med sina signaler visa vad som snart är på gång.

• Öva utan hund på att vara snabb i rörelserna framåt (för att göra hunden uppmärksam på dig) och sedan lika snabb bakåt (för att styra och samtidigt berömma hunden).

– De två sakerna, att läsa hundens signaler i tid och att själv agera innan hunden agerar, kommer att förändra era koppelpromenader, säger Johan Andersson.

Det är inte för sent att lära en vuxen hund nya saker, som att sluta med ovanor. Tricket är att få hundens uppmärksamhet i rätt läge.

3. Agera innan hunden agerar

Johan visar med Sally, en vuxen golden retriever. Han går med tiken kopplad på trottoaren. Snart får de möte. Det är en ung kille, den sortens människa som Sally gärna vill hälsa lite mer rejält på.

– Titta på Sally. Ser du hur hon låser blicken och lyfter öronen framåt. Hela hunden verkar växa några centimeter och man ser hur allt fokus riktas mot den unga killen.

Johan tar ett snabbt, kort steg framåt, han lutar sig ner och petar till Sally på rumpan. Tiken svarar direkt genom att vända på huvudet och titta på hundcoachen, som i just det ögonblicket tar ett par steg bakåt med berömmande röst.

– Titta på hunden, se hur den visar att den om bara några ögonblick kommer att genomföra det den just då tänker. Om du agerar innan hunden gör det får du hundens uppmärksamhet. Då har du väldigt mycket lättare att styra hunden åt det håll du vill utan att behöva dra eller rycka i kopplet.

4. Lär in nya kommandon

Du väljer själv vilka nya ord som hunden ska lära sig. Här är två som de flesta hundägare har stor nytta av.

Sakta: Kanske vill du lära hunden att den ibland ska gå långsammare och framför allt alldeles intill dig?

Johan hittar ett bra ställe att träna. En stentrappa med ett räcke. Han lockar in Sally till sin sida och börjar gå i trappan, så nära räcket att Sally får plats men inte mer än så.

– Gå långsamt och titta på hunden, säg ”sakta” och beröm när hunden håller din långsamma fart.

Sally tar några trappsteg i Johans tempo, men så vill hon öka takten. Johan är snabbt nere med ena handen framför Sallys bringa. Milt bromsar han hunden fysiskt.

– När hon är tillbaka där jag vill ha henne berömmer jag så klart, och lägger än en gång till kommandot ”sakta”, säger Johan Andersson.

Stanna: Nästa utmaning blir när han och Sally ska gå över gatan. En meter från övergångsstället är Johan nere med handen framför hunden igen för att bromsa henne. Just när Sally stannar säger hundcoachen ”stanna”. Och så berömmer han massor.

Fyra gånger gör han samma sak, fram och tillbaka mot samma övergångsställe, tills Sally utan att tveka stannar när Johan säger det nya kommandot.

– Med en vuxen hund kan du träna mer intensivt och i lite längre pass än med en valp, det kan vara en fördel, säger Johan Andersson.

1. Stoppa inte hunden med kopplet. Ta ett kliv framåt i stället och bromsa hunden fysiskt. 2. Glöm inte att du vinner på att vara uppmärksam på hunden, om du vill att den ska vara uppmärksam på dig. 3. Här tränar Johan in kommandot ”sakta” med Sally. Han väljer en plats där han enkelt kan styra henne fysiskt, med sina egna kroppsrörelser.