Minipajer med viltfärs och ädelost

Ädelosten ger pajerna fyllig och kryddig smak.

12 stycken

Ingredienser

PAJDEG:

  • 125 smör
  • 3 dl vetemjöl
  • Ev 1 msk vatten

FYLLNING:

  • 150 g viltfärs
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 msk kött- eller viltfond
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl vispgrädde, 40 %
  • 1 1/2 dl riven ädelost, tex Kvibille gräddädel
  • 1–2 dl riven ost
  • 1/2 dl hackad persilja

Gör så här:

1. Hacka ihop smör och vetemjöl till en smulig deg. Tillsätt vatten lite i taget och arbeta till en smidig deg. Rulla ut degen till en lång rulle. Dela i 12 bitar, rulla till bollar och tryck ut dem i en muffinsplåt eller i formar av aluminium. Ställ i kylen.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv moroten och tärna selleristjälken i små bitar.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök, morot och selleri tills det har mjuknat något. Tillsätt färsen och stek ytterligare tills färsen är stekt. 

4. Tillsätt tomatpuré, fond, svartpeppar och grädde. Låt sjuda tills grädden har kokat in.

5. Låt röran svalna. 

6. Blanda ädelost och 1 dl riven ost med hackad persilja och vänd ner i den avsvalnade blandningen.

7. Värm ugnen till 200°. Fördela färsen i formarna. Strö lite ost över och grädda mitt i ugnen i 15–20 min, tills de har fått fin färg.

8. Låt pajerna svalna lite innan de kan lyftas ur formen. Förvara i frysen.