Ugnsstekta tjäderbröst med fransk potatisgratäng

Förbered rätten genom att göra såsen i förväg och färdigställa potatisgratängen, men grädda den ca 40 min före servering.

6

Ingredienser

TJäDERBRöST

  • 2 tjäderbröst, gärna ungfågel
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 timjankvistar

POTATISGRATäNG

  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 2–3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 50 g smör

RöDVINSSåS

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 kvist timjan eller 1/2 tsk torkad
  • 1 lagerblad
  • 3 enbär, krossade
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 1/2 msk oxfond
  • 1 msk majsstärkelse, Maizena + lite vatten
  • 50 g smör

TILLBEHöR

  • lättkokta haricots verts

Gör så här:

1. Värm ugnen till 125°. Hetta upp smöret i en stekpanna, lägg i vitlöksklyftor och timjankvistar tillsammans med de putsade tjäderbrösten. Bryn på båda sidor och lägg över i en ugnssäker form. Häll smöret över tjäderbrösten, sätt i en termometer och baka mitt i ugnen till 58° för rosa eller 62° för mer genomstekt kött.

2. Ta ut filéerna och linda in dem i smör- eller bakplåtspapper. Låt vila i ca 30 min.

3. POTATISGRATÄNG: Skala vitlöksklyftorna, halvera dem och gnid in en ugnsfast form med vitlöken.

4. Skala potatisarna och torka dem rena och torra. Skölj dem inte! Stärkelsen gör att de håller ihop. Skär eller hyvla potatisarna så tunt du kan. Lägg dem vart efter som hela potatisar och tryck till lite så att det blir som takpannor i den ugnssäkra formen. 

5. Värm ugnen till 200°. 

6. Knäck äggen i en skål, vispa upp dem med mjölk och grädde, tillsätt salt och peppar. Häll blandningen över potatisen och klicka smöret över. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min tills potatisen är mjuk och har fått färg.

7. RÖDVINSSÅS: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken tillsammans med timjan, lagerblad och krossade enbär tills löken har mjuknat utan att ta färg. Häll i rödvin, vatten och fond. Låt sjuda tills den är reducerad till 3 dl. Blanda majsstärkelse med vatten och red såsen. HIT KAN FÖRBEREDAS.

8. Vid servering värms såsen och blankas med 50 g smör. 

9. Koka upp lättsaltat vatten med en klick smör och förväll bönorna. 

10. Skiva tjäderfiléerna tunt och servera med potatisgratäng, rödvinssås och förvällda bönor.

Tips! Låt inte tjädern ligga för länge i frysen innan den ska tillagas. Den blir lätt frysskadad och får då en tråkig smak.