Vildsvinskebab

Bröden kan bakas i förväg. Värm dem hastigt över den öppna elden eller på stekhällen. Förbered övriga tillbehör hemma så att det bara är att servera när köttet är stekt.

6 pers

Ingredienser

PITABRöD (12 BRöD):

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, 37°
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl

KEBABKÖTT:

  • 750 g vildsvinsskav
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 3 tsk grillkrydda

VITLöKSSåS:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk italiensk salladskrydda
  • 2 krm nymald svartpeppar

TILLBEHÖR:

  • vitlökssås (se recept)
  • strimlad isbergssallad
  • skivade tomater
  • skivad gurka
  • skivad lök

Gör så här:

1. BRÖD: Smula jästen i en bunke. Rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olivolja och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i en maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

2. Värm ugnen till 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och kavla ut till runda kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg vartefter på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 min.

3. Vänd brödkakorna och sätt in dem mitt i ugnen. Grädda i ca 8 min. Låt svalna på bakgaller.

4. KÖTT: Hetta upp stekhällen med olja. Stek köttet väl så att det får färg. Krydda med grillkrydda. 

5. Värm pitabröden och skär upp längs kanten så att en ficka bildas. 

6. Fyll bröden med kött, sallad, tomat- och gurkskivor och lite lök. Häll i vitlökssås och servera. 

Så gör du kebabkött: Halvtina vildsvinsköttet så är det enklare att skär det tunt. Använd en vass kniv eller en skärmaskin. Frys in igen efter hand eller tillaga direkt.

Vitlökssås: För en riktigt krämig och god vitlökssås blandas 2 dl crème fraiche, 1 dl gräddfil och 1 dl majonnäs. Skala och riv 2–3 vitlöksklyftor och blanda i såsen. Smaka av med 1/2 tsk salt, 1/2 tsk italiensk salladskrydda och 2 krm nymald svartpeppar.