Foto: Peter Ekeström

En bruksbössa med kvalitet

Hagelvapen handlar mycket om en känsla. Man skjuter mer med hela kroppen, jämfört med kulvapen. Bössan ska helt enkelt passa just dig. Men för de allra flesta jägare är hagelbössan också ett bruksvapen som ska hålla vad det lovar i ur och skur och fungera en mansålder. Dessutom ska prislappen inte vara för hög. Till den kravlistan passar Browning B525 Citori Adjustable faktiskt ganska bra.
Foto: Peter Ekeström
Koffert, fyra choker, chokenyckel och varbygellås ingår i köpet.
Priset är inte det lägsta på marknaden, men kvaliteten och slitstyrkan gör att betyget blir högt. Drygt 20 000 kronor är mycket pengar. Sett över ett helt jägarliv kan den investeringen ändå löna sig i längden.
Vänster: Bössan har en bred spång, den mäter en hel centimeter. Det brukar underlätta hagelskytte under jakt, och det blir för de flesta skyttar lite enklare att komma rätt i målet.
Mitten: B525 Citori är ett bruksvapen, men det skadar inte med detaljer som är trevliga att titta på.
Höger: Baskylen på Brownings hagelvapen är relativt hög, jämfört med flera konkurrenter. Snyggt eller inte är en smaksak, det man kan konstatera är att mekaniken fungerar.

+

  • Pålitlig konstruktion, bra inpassningar, gediget bygge.
  • Viktfördelningen ger bra balans.
  • Justerbar kolvkam.
  • Bred spång.
  • Varbygellås följer med i köpet.
  • Byggd för jakt, men fungerar utmärkt på skjutbanan.

-

  • Det är värt att påpeka är att framstock och pistolgrepp framför allt passar medelstora och stora händer.
  • Trycket är bra men inte justerbart.

Slutsats

En bruksbössa. Mer rejäl än sportig. Ett klassiskt hagelvapen som faktiskt inte har förändrats mycket sedan originalet, föregångaren Browning B25, skapades på 1920-talet. Det som har hänt sedan dess handlar om förbättringar och så förstås om ny och modernare design. Ögat ska ju ha sitt. Men resultatet är pålitlig kvalitet.

Det finns numera konkurrenter i gruppen ”brukshagelvapen” som är uppenbart billigare än B525 Citori. Men när det gäller kvalitet är det tveksamt om man kommer billigare undan. För det här priset får man ett hagelvapen som kommer att gå i arv. En slitvarg som klarar det den ska, egentligen utan krusiduller eller onödigheter. På sätt och vis en hagelbock i mängden av riktigt bra hagelbockar, men helt klart en trygg hagelbock som håller vad den lovar.

Det är inte så ofta jägare som ska byta till en ny hagelbössa väljer ett annat fabrikat. Det säger många vapenhandlare. Man har vant sig vid ett märke och stannar där. Men för den som vill lägga i runda slängar 20 000 kronor, och som vill satsa på ett pålitligt bruksvapen som klarar hård jakt och som håller länge både i skogen och på lerduvebanan, blir rådet att titta på, klämma på och skjuta med B525 Citori. Oavsett vad den bössa som ska ersättas hette.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare, skytteinstruktör:

– Ett bruksvapen, en tålig slitvarg byggd med stor erfarenhet och kvalitet. Inte den billigaste hagelbocken på marknaden för den som jagar måttligt med hagel och inte lägger en massa fritid på lerduvebanan. Men om tanken är ett lika tåligt som bra vapen som ska hålla länge, är det här verkligen en utmanare.


Peter Ekeström,
rutinerad jägare och hundförare:

– Jag är uppenbart mer en praktisk jägare än en tävlingsskytt. Men jag gillar att nöta lerduvor under lågsäsongen. Det är den mixen som jag letar efter i ett hagelvapen. Och båda två finns i B525 Citori. En tålig bruksbössa som det är riktigt kul att skjuta mycket med. Jag skulle nästan kunna kalla den för allround, utan att ha stora krav i tävlingsskytte.

Peter Ekeström
Fler artiklar