Jakele J1 är verkligen en nyhet. Flera detaljer i konstruktionen skiljer sig från mängden av rakrepeterade studsare. Men framför allt säkerheten tar ett kliv framåt.
Foto: Peter Ekeström

En överraskande säker nyhet

Det är inte ofta Jakt & Jägares testpanel får lägga händerna på verkliga nyheter, det vill säga innovationer och konstruktioner som faktiskt överraskar. Den här studsaren med modellnamnet J1, företaget Jakeles första jaktvapen, är ett trevligt undantag. J1 får högt betyg, framför allt när det gäller säkerheten.
Foto: Peter Ekeström
Jakele J1 är ett modulvapen som är enkelt att plocka isär med verktyget som göms i framstocken.
Spänntangenten måste tryckas in med långfingret för att vapnet ska kunna avfyras. Rörelsen blev snabbt naturlig under vårt test.
Det är lätt att skjuta snabbt och rätt med den nya studsaren från Jakele. Notera spänntangenten bakom varbygeln.
Vänster: Framstockens innanmäte är klätt med kolfiber, som gör stocken helt vridstyv. En framstock i trä kan alltså inte vrida sig och påverka pipans svängningar. Det ger trygg precision.
Mitten: Främre rembygelfästet sitter i en ring på pipan. Avståndet från mynningen passar den ljuddämpare från Jakele som snart når svenska marknaden.
Höger: Pipbytet sker enkelt med två skruvar.

+

 • Väldigt säker studsare, tack vare en smart konstruktion med transportsäkring och spänntangent.
 • Bra precision.
 • Bra direkttryck, två olika avtryckarvikter styrs med en knapp.
 • Pipbytessystem.
 • Enkel hantering när vapnet ska plockas isär.
 • Låg vikt, bra balans.
 • Mjuk, exakt och lättjobbad slutstycksgång.
 • Finns för både höger- och vänsterskyttar till samma pris.

-

 • Magasinet rymmer två patroner. Med en i loppet betyder det en kapacitet på tre patroner, vilket kan anses lite framför allt av passkyttar under drevjakt.
 • Ringen på pipan som håller främre rembygelfästet gör att inte alla modeller av ljuddämpare går att montera.
 • Än så länge finns ingen kolv med justerbar kam.

Slutsats

Jakele J1 är ett modulvapen. Köparen väljer kolv, pipa och slutstycke efter tycke och smak. Det är enkelt att byta kaliber genom att byta pipa. Dessutom följer ett slutstycke med i köpet av en extra pipa, vilket gör att toleranserna kan vara små, allt passar som det ska.

Vapnet är lätt, bara 2,6 kg, men ändå både enkelt och roligt att skjuta bra med fristående. Det talar för bra balans och bra rekylupptagning. Att vikten på trycket lätt ställs om från jakttryck till snälltryck, genom att föra en knapp framåt eller bakåt, är genialiskt.

Hela konstruktionen får högt betyg. Det gäller inte minst enkelheten när vapnet ska monteras isär och ihop. Toleranserna är små samtidigt som allt passar, det hörs mest klick-klick-klick när delarna fogas samman till ett gevär.

Men allra bäst är säkerheten. Det handlar verkligen om ett nytt sätt att tänka kring säkerhet i jaktvapen. Jakele J1 är en nyhet i ordets rätta bemärkelse.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare, skytteinstruktör

– En överraskande trevlig nyhet på marknaden. Smart bygge, väldigt hög säkerhet, skjuter bra när det gäller precision. Men också under jaktskytte med snabba
repeteringar, tack vare bra balans och behagligt krispigt trycke. Jag tror att det här kommer att bli en populär studsare i Sverige, trots prisläget.


Peter Ekeström,
rutinerad jägare och hundförare

– Underbar bössa! Perfekt för smygjakt, men jag tror att hundförare kan tänkas titta lite extra på Jakele. Tror inte att jag har provat en studsare med mer genomtänkt säkerhet och det ger trygghet i skogen i snabba lägen. Dessutom, det nya med att spänna en tangent med långfingret innan skott är nästan som en naturlig rörelse, inga konstigheter alls.

Peter Ekeström
Fler artiklar