Foto: Peter Ekeström

Kompetent termiskt sikte i smidigt format

Termisk teknik av hög kvalitet kostar en rejäl slant. Kikarsiktet Pulsar Thermion XP50 är inget undantag. Men för den som lägger mycket tid på vildsvinsjakt i mörker, på öppna ytor och vid åtlar, och som vill kunna jaga både säkert och framgångsrikt där vildsvinen är talrika, är det verkligen ett hjälpmedel.
Foto: Peter Ekeström
Pulsar Thermion XP50, ett termiskt sikte som läser djurens värmestrålning. Det är teknik som kostar en del, men som tveklöst underlättar och gör jakt i mörker efter vildsvin säkrare.
Det är kolsvart natt. Det råder ingen tvekan om värdet av mörkerhjälpmedel som läser av värmestrålning. Vid sidan om jakt på vildsvin, erbjuder tekniken stora möjligheter att observera, räkna och kontrollera markens vilt.

+

  • Bra bild och skärpa.
  • Bild-i-bild ökar säkerheten i skottet.
  • Funktionen Image Boost gör att skärpan och detaljrikedomen i bilden ökar.
  • Videoinspelningen kan vara rekylaktiverad, då kommer skottet alltid med i filmen.
  • Bra och smidigt format gör montaget enkelt, siktet passar i 30 mm ringar.
  • Dubbla batterier.

-

  • Klent wifi.
  • Videofilmning och wifi drar väldigt mycket batterikraft.
  • Högt pris.

Slutsats

Formen och storleken på Thermion XP50 är tilltalande. Tuben är 30 mm grov, precis som de flesta konventionella kikarsikten. Vikten matchar också vanliga kikarsikten i samma storlek. Man kan se väldigt bra i mörker, utan att behöva bära på något onödigt tungt och klumpigt. Faktum är att det är direkt roligt att kunna se vilt i totalt mörker. Och den skärpa som just det här siktet bjuder på – efter att man har ställt in allt som bör ställas in – är inget mindre än väldigt bra. Efter att under ett antal sommarnätter ha provat siktet under praktisk nattjakt, för att skydda bönders grödor, är jag imponerad. Att kunna videofilma är också en höjdare. Det handlar förmodligen om nyhetens behag, risken finns att man ganska snart tröttnar på filmsnuttar av vita vildsvin mot en mörk bakgrund, men det är bra att möjligheten finns. En vettig funktion som jag gillar är att siktet kan filma ”rekylaktiverat”. Det innebär att siktet filmar och raderar löpande, tills det känner av ett skott. Då sparas film före, under och efter skottet. Ett litet minus är att manualen enbart finns på engelska. Men det har leverantören reparerat med hjälp av instruktionsfilmer på svenska. Det största minuset med Pulsar Thermion XP50 och all annan termisk teknik av hög kvalitet är priset. Å andra sidan ligger priserna på vanliga kikarsikten av toppkvalitet inte överdrivet långt efter. Dessutom är det uppenbart att vildsvinsjakt nattetid underlättas storligen av en investering i ett bra mörkerhjälpmedel.

Fler artiklar