En bra modern vapenrem är mångsidig, vilket betyder att den kan göra mer än att bara hänga över axeln. Den bör också vara ergonomiskt utformad för att vara följsam mot kroppen vid längre strapatser, eller ha andra funktioner som kan underlätta vid jakt.

Förr var en enkel rem av läder det vanligaste att bära vapnet med. En inte alltför bekväm eller smidig detalj som ofta gled av axeln eller skavde vid längre strapatser.

I dag finns flera nya material, modeller och anpassningar som ger en bra möjlighet att finna en vapenrem som passar just dig och ditt vapen. De vanligaste materialen är läder, neopren eller nylon, eller en kombination av flera material.

En bra början är att fundera över vilka behov som du har.

Kommer vapnet att hänga ofta och länge på ryggen och du vill undvika obehag är det förstås viktigt att remmen är bekväm. Fokusera då gärna lite extra på det. Kanske en rejält vadderad rem är lösningen.

När det är långt att gå till passet, eller om du över lag går mycket med ditt vapen, kan det vara praktisk att kunna frigöra båda armarna. En så kallad dubbelrem är då den enklaste lösningen. Den kan användas som en traditionell vapenrem, men fälls ut vid behov för att användas på båda axlarna. Denna typ av vapenrem har blivit mycket populär och passar utmärkt för både hundförare och passkyttar.

En gummerad yta på vapenremmens undersida ger alltid ett bättre grepp mot axeln och låter dig tänka på annat än att hålla vapnet på plats.

En rem med inbyggt skjutstöd fyller sin funktion vid både smyg- och drevjakt om man snabbt vill få ett extra stöd.

En vapenrem ska sitta stadigt men samtidigt vara enkel att lossa. Det kan vara bra att prova detta före inköp, då upplevelsen kan vara individuell.