Foto: Peter Ekeström

Prisvärd utmanare högsta serien

Det är inte ofta som Jakt & Jägares testpanel enbart har positiva omdömen när ett vapen testas. Men den nya hagelbocken från Breda, med tilläggsnamnet Zenith, får bara lovord. Det här är ett vapen som klarar hårt och mångårigt tävlingsskytte, och som samtidigt kan bli jägarens bästa vän under fågel- och småviltsjakter.
Foto: Peter Ekeström
Vapnet har tyngdpunkten aningen långt bak jämfört med många andra hagelbockar. Det skapar stabilitet i skyttet, stadga i svingen, trots att bössan väger hela fyra kilo. I stället skapar vikten tillsammans med en rejäl bakkappa i gummi en mjuk rekyl.
Fem choker ingår, tillsammans med nyckelring och dekal.

+

  • Genomtänkt viktfördelning ger en fantastiskt bra balans i skyttet.
  • Utformad för lerduveskytte, men alla fördelar gör att bocken samtidigt är byggd för jakt.
  • Fint trycke, justerbart, som dessutom är flyttbart framåt och bakåt för den som vill få till det läget i varbygeln.
  • Fint trä i grade 4.
  • Vacker, nästan minimalistisk gravyr.
  • Mycket fint detaljarbete, hela vägen in i mekanismens detaljer.
  • Alla slitdelar är relativt enkelt utbytbara.

-

  • Det enda som är värt att påpeka är att ergonomin, framför allt i pistolgreppet, passar bäst i medelstora och stora händer.

Slutsats

Breda Zenith Trap är i grunden ett avancerat vapen för drivna lerduveskyttar. Balans, kvalitet, detaljarbete, finish och det faktum att hagelbocken med stor sannolikhet kommer att hålla för hundratusentals avlossade skott, talar för det.
Men det tar inte udden av bössan som ett jaktvapen. Det som framför allt pekar i den riktningen är hur enkelt det är att skjuta bra med den. Det faktum att vapnets choker är interna, säger också att grundtanken är ett allroundvapen för alla typer av hagelskytte. Rena tävlingsvapen har oftast ett chokesystem där chokerna syns utanför pipornas mynningar.
Det råder inget tvivel om att testpanelen blev imponerade av den nya italienska hagelbocken. När erfarna instruktörer inte vill sluta skjuta – det säger allt.
Priset kan tyckas högt för en bössa som framfört allt ska användas till småvilts- och fågeljakt. Men med tanke på vad man får är det här inte en dyr bössa. Framför allt inte om vi jämför med vad samma kvalitet, utseende och skjutglädje betingar för pris hos de flesta konkurrenter. Dessutom, om idén är att skaffa ett hagelvapen för resten av jägarlivet och lite till, ja då bör nog Breda Zenith Trap finns med på kanske-listan.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör

”Ju mer jag plockar isär och kontrollerar, desto mer imponerad blir jag av detaljarbetet och finishen. Alla delar som slits i ett hagelvapen som är tänkt att användas mycket och hårt är enkelt utbytbara. Dessutom är den snygg att titta på och härlig att skjuta med. Omdömet ’bra’ blir min slutsats. En prisvärd utmanare i högsta serien.”


Viktor Fredriksson,
skytteinstruktör och vapenhandlare

”Jag tycker att den har en enormt bra balans, med en tyngdpunkt relativt långt bak som gör den enkel att hantera och enkel att skjuta bra med. Bössans tyngd gör också att rekylen är mjuk, oavsett vilka tunga laddningar som vi har provskjutit med. Med den här gör jag bra ifrån mig på bana, men inget skulle stoppa mig från att jaga med den.”


Peter Ekeström,
rutinerad jägare och hundförare

”Jag är definitivt ingen tävlingsskytt och har inget ständigt sug efter att lägga all ledig tid under lågsäsongen på en lerduvebana. Däremot är jag van vid vapen, van att både klämma, känna och skjuta. Och det här är en fantastiskt rolig hagelbock att skjuta med som jag definitivt kan rekommendera till den som vill satsa på det där lilla extra.”

Peter Ekeström
Fler artiklar