Browning Maral SF Composite Nordic HC, en snabb, rakrepeterande studsare till ett relativt lågt pris. Dra bakåt och släpp. Resten av omladdningen sköter Maral alldeles själv.
Foto: Peter Ekeström

Så nära en halvautomat man kan komma

Browning Maral har hamnat lite i skymundan bakom rakrepeterande studsare från märken som Blaser och Merkel. Men när det gäller snabbhet i repeteringen hamnar Maral långt fram i ledet. Balansen är fin, den är enkel att skjuta både stadigt och snabbt med. Den här repeterstud- saren är så nära en halvautomat som man kan komma, utan att faktiskt vara en.
Foto: Peter Ekeström
Magasinet är rejält och fungerade felfritt under testet. Bra med klarröd patronförare som tydligt talar om när det är tomt i magasinet.
Säkringen är en spänntangent som spänner upp slagfjädern. Ett mycket säkert system. Vapnet kan inte avfyras i säkrat läge, trots att det ligger en patron i patronläget. Från osäkrat läge säkras vapnet med en liten knapp på tangenten.
Magasinet är stabilt, rymmer fyra patroner och har en bra utformning. Spärren sitter i framkant, aningen oskyddad och även om risken är liten att komma åt den av misstag så finns den.
Pipan är gängad för ljuddämpare eller rekylbroms.

+

  • Extremt snabb repetering.
  • Bra stockning, bra balans.
  • Höj- och sänkbart kindstöd.
  • Säker, tack vare uppspänningstangent.
  • Attraktiv prislapp.
  • Gängad pipa.

-

  • Aningen släpigt trycke.
  • Inga öppna riktmedel.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att Browning Maral är en konkurrent att räkna med när det handlar om rakrepeterande studsare och snabbhet. Tack vare att man släpper slutstyckshandtaget efter att ha dragit det bakåt, blir omladdningen per automatik reptilsnabb efter lite övande. Där ligger Browning i framkant.

Den som letar efter just det, extrem snabb omladdning utan att behöva köpa en halvautomatisk studsare, bör åtminstone snegla hitåt. Dessutom är prislappen attraktiv.

Å andra sidan är syskonet i Brownings utbud, halvautomatiska BAR som Maral har lånat stora delar av tekniken från, ännu snabbare. Och eftersom Maral kan sägas vara en hybrid, mellan en repeterstudsare och en halvautomat, kan det kanske vara idé att satsa fullt ut, om allt ska handla om snabbhet. Skälet är att känslan i skyttet, bortsett från att jag drar en spak bakåt och släpper, är förvillande lik mellan syskonen.

En anledning till att Browning från början tog fram Maral kan vara att halvautomatiska kulvapen inte är tillåtna för jakt i ett antal länder. Med den här rakrepetern är det problemet löst. Nästan lika snabb som en halvautomat utan att faktiskt vara det. Och visst, trots att risken för eldavbrott och annat trassel i dagens moderna halvautomater är mycket liten, finns de inte alls i repeterstudsaren.

Frågan är om Brownings Maral klarar att hålla det växande utbudet av rakrepeterande studsare bakom sig, nu när konkurrensen växer. Trots att jag gillar bössan (framför allt att skjuta med den) är jag osäker. Browning har en stabil målgrupp, nästan som en fanklubb, men för mig känns Maral aningen ålderstigen och under året kommer flera nya modeller från andra varumärken med prislappar som har en uppenbar konkurrenskraft.

Maral är en riktigt bra studsare. Och den är snabb. Vi får se om det räcker.

Peter Ekeström
Fler artiklar

Inget att klaga på när det gäller precision. Lite drygt 30 cm i genomsnitt, enbart enkel rödpunkt utan förstoring på 50 meter.