Att skjuta in studsaren när ett nytt kikarsikte har monterats är förstås en självklarhet. Men det är klokt att ha för vana att alltid skjuta in kulvapnet inför varje ny jaktsäsong. Efter några månader av lågsäsong för studsaren, inträngd i vapenskåpet efter hård användning under höst och vinter, kanske till och med utan att ha fått ordentlig vård när jaktsäsongen tog slut, är det dags för jägaren att ställa sig en fråga: Kan jag lita på att bössan verkligen träffar där jag siktar?

Ett skäl till att ge kulvapnet en rejäl inskjutning kan vara att du tänker byta ammunition. Eller testa hur olika (eller lika) träffserierna sitter med olika kulor i patronerna. Om en jaktbutik övertalat dig att köpa en för dig ovan ammunition, för att den ska vara ännu bättre än den du har vant dig vid, är det definitivt läge för ett par timmar på banan för en ny inskjutning.

En vinst med att skjuta in vapnet, även om inget alls har förändrats sedan förra jaktsäsongen, är att all form av skytteträning alltid är bra. Ju fler skott som du avlossar med vapnet, ju bättre du lär känna det och vänjer dig vid att hantera det, desto bättre jaktskytt blir du. Så ta med mer övningsammunition än vad som krävs för den egentliga inskjutningen, mycket mer, och passa på att träna rejält med en perfekt inskjuten studsare.

Dra rent pipan ordentligt innan det är dags att börja inskjutningen.

Börja med vård

Om du inte gjorde en ordentlig vapenvård innan bössan ställdes in i skåpet när förra säsongen tog slut är det läge nu. Klokast är att göra vården grundligt. Men även om studsaren gjordes helt ren inför lågsäsongen är det bra med en enkel snabbkoll och klokt att dra rent pipan innan det är dags för sommarens inskjutning. Det gör att du undviker den eventuella och alltid irriterande skillnaden mellan första och andra skottet.

Det finns en rad olika enkla sätt att med en gummerad vajer, speciella draglappar och anpassade medel göra helt rent i pipan.

En fast, stabil skjutbänk och någon typ av formbara sandsäckar ger fullgott stöd samtidigt som det underlaget påminner om jaktskytte från torn och kojor.

Stadigt stöd 

Att skjutbänken ska vara stabil och skjutstödet stadigt är förstås en självklarhet. Men en sak är värd att fundera på:

Det finns väldigt bra skjutstöd som i praktiken är en ställning där du lägger fast vapnet. Bra förstås, eftersom det ökar chansen att bössan hela tiden ligger i exakt samma läge, skott efter skott. Men det skyttet är inte naturligt jämförbart med det skytte som du ägnar dig åt i praktiska jaktsituationer, för i en fast ställningskonstruktion tar din kropp inte emot rekylen på ett naturligt sätt.

Om du i stället använder stabila sandsäckar, där du kan ”bädda” in studsaren, blir skyttet mer likt jaktskytte med stöd under exempelvis vakjakt.

Väljer du ett skjutstöd i form av en fast ställningskonstruktion är det klokt att också skjuta ett antal skott utan ställning när väl inskjutningen är färdig.

Vänster: Tavlor med centimeterstora rutor och stor, svart riktpunkt underlättar inskjutningen.
Höger: Självmarkerande tavlor fungerar dåligt för exakt inskjutning, men är perfekta för  rolig jaktskytteträning.

Välj tydliga tavlor

Det finns en uppsjö av bra skjuttavlor att ladda ner gratis på nätet. På exempelvis norma-ammunition.com och vildmarken.se finns tavlor med två kloka detaljer:

Rutorna är centimeterstora, vilket underlättar all korrigering som du gör när du skjuter på 100 meter. De flesta moderna kikarsikten kopplar ihop just det: 1 klick betyder 1 centimeters förändring på 100 meter.

Dessutom ska riktpunkten, den svarta cirkeln, vara stor. Det underlättar framför allt när du har en rödpunkt i siktet. Håll i mitten och du ser en svart ring runt siktets röda punkt.

Passa också på att ta med några självmarkerande tavlor. Den typen av skjutmål är inte bra när ett kulvapen ska skjutas in så exakt som möjligt, men är perfekta när inskjutningen är färdig, då det är dags att lägga tid på att övningsskjuta rejält för att slipa till det praktiska jaktskyttet.

Övningsammunitionen är billig, den grovriktar du och träningsskjuter med. Med de patroner du ska jaga med är du noggrann vid inskjutningen.

Skjut in med rätt ammunition

Lägg pengar på övningsammunition. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Där finns ingen skillnad mellan jaktskytte och alla andra praktiska kunskaper.

Men när det handlar om att skjuta in det kulvapen som du ska jaga med, är det jaktammunitionen som allt egentligen handlar om. Börja med övningsskotten. Använd dem till att grovt få in träffarna på rätt ställe. Men här behöver du inte finlira med centimeterprecision. Ytterst få patroner, byggda och laddade för jakt, träffar på samma ställe som övningsammunitionen, oavsett kaliber. Dessutom, en liten skillnad på några centimeter kan göra stor skillnad när du i oktober skjuter en rådjurskilling på 100 meter.

Det är alltså med jaktpatronerna som du ska vara noggrann vid inskjutningen. Och om tanken är att kunna variera under höstens drevjakter, om du vill kunna byta kulor i vissa lägen, måste du hitta två sorters ammunition som skjuter likadant i just din studsare. 

Kulvapen är personligheter, det är inte säkert att din studsare uppför sig likadant som jaktkompisens med samma ammunition. Testa alltid de patroner som du tänker jaga med, och ett bra läge att göra det är samtidigt som vapnet ska skjutas in.

Grovrikta enkelt genom att först titta genom pipan och sedan justera riktmedlet i siktet.

Grovrikta först

Har du monterat ett nytt kikarsikte är det läge att grovrikta före de första provskotten med övningsammunition. Om inte jaktbutiken där du köpte siktet redan har grovriktat gör du det enkelt själv.

Ta ur slutstycket och lägg studsaren stadigt, antingen fastsatt i en justerbar ställning eller nerbäddad i sandsäckar. Titta genom pipan och rikta mot målet. Var noga med att vapnet hela tiden ligger fast. Titta sedan genom siktet och justera riktmedlet. Gör om flera gånger, för att resultatet ska bli så exakt som möjligt.

Om du sätter upp tavlor i A4-storlek kan det vara klokt att sätta upp en rejäl bit kartong eller täckpapp under skjuttavlan. Då blir det enkelt att se träffar utanför tavlan, om din grovriktning inte riktigt har lyckats.

En bit rent papper eller kartong som underlag gör det enkelt att se träffar utanför tavlan.

En penna kan förenkla

Om inskjutningen strular lite, kan det bli rörigt på tavlorna. Har du helt enkelt oflyt eller om grovriktning och de första skotten inte genomförs med full koncentration är det tacksamt att ha en penna, gärna en tuschpenna, nerpackad i utrustningen.

Rita och markera efter varje träff, både enstaka skott och när du skjuter träffbilder. Då slipper du fundera på vilket av hålen i tavlan som är det senaste.

Kontrollera alla skruvar

Om det har gått en tid sedan du använde studsaren är det läge att kontrolldra alla skruvar i kikarmontaget innan det är dags att skjuta in studsaren. Både säsongens alla rekyler och all hantering kan ha påverkat fästen och skruvar.

Kontrollera baserna och att ringarna sitter som de ska. Passa också på att kontrollera att pipan, att hela mekanismen, sitter fast ordentligt i stocken. Inte sällan kan minimala glapp någonstans vara orsaken till att bössan sprider förvånansvärt mycket i tavlorna. Känner du inte igen träffbilderna, när du skjuter tre- eller femskottsserier, är det läge att plocka fram mejslar och insexnycklar.

Lär dig rattarna

Inte sällan ser man lite förvirring på sommarens skjutbanor när jägare ska justera sina kikarsikten. Åt vilket håll ska rattarna egentligen dras när siktet ska justeras? Vad är en MOA?

Lär dig hur ditt kikar- eller rödpunktssikte fungerar och hur rattarna ska hanteras. Lär dig det hemma först, noga, så blir allt enklare på skjutbanan, framför allt om det står folk i kö bakom dig.

Noggrann inskjutning av rödpunktssikten utan förstoring är tveklöst lika viktig som med förstorande kikarsikten.

Rödpunktssiktet och precisionen

Snabba skott på korta håll, det är skälet till att många av oss jagar med rödpunktssikte utan förstoring. Men det betyder inte att ett rödpunktssikte inte ska skjutas in lika ordentligt som betydligt större, tyngre, förstorande sikten.

Det vanliga är att avståndet mellan studsare och skjuttavla är 50 meter när ett rödpunktssikte ska skjutas in. Inget fel i det, när hundförare får skottchanser i trånga lägen handlar det ytterst sällan om längre skotthåll än så. Många jägare som är vana vid och favoriserar drevjakt kan ha två olika sikten i snabbfästen, ett som förstorar upp till sex–åtta gånger och ett enkelt rödpunktssikte. Men det lilla siktet sätts bara på när passen är trånga och skottchanserna sekundsnabba.

Men ett rödpunktssikte utan förstoring kan definitivt fungera utmärkt också på lite längre skotthåll. Allt handlar om övning och om förtroende.

Lägg tid och tanke när rödpunktssiktet ska skjutas in inför säsongen som väntar. Kontrollera träffbilder om tre eller fem skott också på 100 meter, inte enbart på de normala 30, 40 och 50 meterna. Då lär du känna siktet samtidigt som du inser vad du klarar och inte minst dina begränsningar.

Stanna kvar på banan

Allt skytte handlar om vana och förtroende. Vana vid att hantera vapnet och förtroende för bössan – och riktmedlet.

Så stanna kvar en stund efter att inskjutningen är färdig. Nöj dig inte med att veta att du gång efter gång träffar rätt och på samma ställe, då du sitter i bänk med bössan i stabilt stöd. Ha med en extra liten låda övningsammunition och öva jaktskytte i de ställningar, med och utan stöd, som du med stor sannolikhet kommer att nyttja när du jagar på riktigt.

Tanken är att kunna studsaren utan och innan, vid både lugna, koncentrerade skott och när framgång handlar om snabba anläggningar och näst intill instinktivt jaktskytte. 

Det enda sättet att nå dit är att öva mycket med ett väl inskjutet vapen.