Genom att noggrant undersöka vapnets skick, kontrollera dess historik och tillbehör, kan du göra ett köp som är både säkert och fördelaktigt.

Välj en kaliber anpassad till din jaktstil, som exempelvis den mångsidiga .308, för optimal användning. Inte minst om du tänker komplettera ditt nya vapen med en ljuddämpare. Då är det enklare med en kaliber som kan ha kortare pipa, det vill säga en kaliber som bränner av krutgaserna snabbt.

Tänk också på att handla av en pålitlig säljare. Även om priset kan vara högre, erbjuder licensierade handlare ofta säkerhet genom reklamationsrätt. 

Undersök vapnet noga

En grundlig inspektion är avgörande för att kontrollera det allmänna skicket på vapnet.

Undersök pipan, slutstycket och mekanismen för tecken på slitage och korrosion. Kontrollera att pipan är fri från rost samt att slutstycket och andra rörliga delar fungerar problemfritt.

Fråga om möjligt om vapnets underhållshistorik och förvaring. Ett vapen som är välskött är ofta en bättre långsiktig investering. 

Klarar hagelpiporna att skjuta stålhagel? Det är viktigt att veta om du tänker skjuta ofta och mycket.

1. Kontroll av spångar. 2. Kontroll av glapp. 3. Kontroll av sprickbildning i kolven.

Gör så här

Spångarna får inte vara lösa eller glappa, vilket enklast kontrolleras genom att hålla piporna löst vid kammaränden, hängandes på ett finger, och knacka lätt på metallen med skaftet på en skruvmejsel (se bild 1). Den ton som man får fram ska vara ren, skramlar det är någon spång troligen lös. Det kan en vapensmed reparera, men är en onödig kostnad.

Kontrollera om det är glapp i bössan genom att ta bort förstocken och vicka med piporna medan du håller fast i kolven (se bild 2). Glapp går att laga på de flesta vapen, men kostar några tusenlappar.

Har vapnet trästock? Kolla noga efter sprickor i både förstock och runt lådans inpassning. På konventionella repeterstudsare är det klokt att skruva isär bössan och ta bort pipa och låda, så att du kan se om det finns någon sprickbildning inuti stocken (se bild 3). Kontrollera att pipan är helt friliggande. Finns det någon mindre spricka bör den åtgärdas omgående, då risken annars är att den växer samt att smuts och vapenolja gör det svårare att reparera sprickan.

Om du är intresserad av en äldre drilling, kombi- eller dubbelstudsare, bör du fundera på om du behöver ha någon sorts optiskt riktmedel monterat, eftersom det på en del vapen kan vara mycket kostbart att få till. Detsamma gäller om det redan sitter ett gammalt hakmontage på och man önskar byta till ett mer tidsenligt kikarsikte. Fällorna där är så många att det varmt rekommenderas att konsultera en kompetent vapensmed före köp för att undvika dyra överraskningar.

Provskjut

Det är viktigt att alltid provskjuta vapnet för att vara säker på att det fungerar och för att kunna avgöra om träffbilden är tillfredsställande.

Tillbehör

Ta reda på vilka extra tillbehör som eventuellt medföljer, inklusive sikten, remmar och fodral. Kontrollera att de är kompatibla och i brukligt skick.