Foto: Peter Ekeström

Snabb och rolig kultbössa

Är dragningen stark till den typ av gevär som alla har sett i västernfilmer? I så fall landar Browning BLR Tracker helt rätt. Den är snabb, lätt, enkel och rolig att skjuta med. Dessutom är precisionen överraskande bra. Men två saker väcker frågetecken. Säkringen lämnar en del övrigt att önska, och ovanpå det finns en undran om bygelrepetern verkligen kan konkurrera med andra snabbrepeterade kulvapen.
Foto: Peter Ekeström
1. Konstruktionen är robust och enkel, och påminner om funktionen i en halvautomat. Lägg märke till slutstyckets undersida, där en kraftig kuggkrans passar in i de kugghjul som drivs av bygeln. 2. Passningar mellan metall och komposit är bra. Framstocken är enkel att montera bort. Fästen för vapenremmen sitter där de ska. 3. Också siktets skåra är enkel att justera. 4. Kryssmagasinet rymmer fyra patroner i standardkalibrar, tre i magnum.

+

  • Snabb repetering och väldigt rolig att skjuta med.
  • Lätt och smidig.
  • Bra öppna riktmedel. Både skåra och optiskt korn är enkla att justera.
  • Bra precision. Tre skott, tre centimeter på 60 meter med öppna riktmedel.
  • Gedigen känsla, robust och stabil trots låg vikt.
  • Passar lika bra för både höger- och vänsterskyttar.

-

  • Säkringssystemet. Kräver vana i handgreppen för att alltid slacka hanen efter repetering när inget ytterligare skott ska avlossas.
  • På grund av säkringssystemet är det här knappast ett givet val för en nybörjare.

Slutsats

Browning BLR Tracker, med tilläggsnamnet Lightweight, är en härlig och rolig studsare att skjuta mycket och snabbt med. Balansen är fin, rekylupptagningen bra och repeteringen är, efter lite övande, reptilsnabb. Bygget är dessutom så gediget och välbalanserat att det inte är några problem alls att ligga kvar med fokus i målet under repeteringen.
Problemet är att säkringssystemet inte ser ut som det vi är vana vid. Här finns ingen tangent. Trots att det här är en modern studsare går det inte att undvika att se gamla hagelbössor, med hanar som måste spännas före skott, framför sig. Med träning och rätt hantering är systemet säkert, men det känns ändå märkligt att Browning inte tekniskt har lyckats designa en säkring för 2000-talet.
Jag kan tänka mig att hundförare och drevjaktsskyttar med en känsla för vapenhistoria och det lite udda kan tända till på den här studsaren. För visst är den rolig och helt klart udda, samtidigt som vi pratar tung Browning-kvalitet rakt igenom.
Jag skulle själv kunna tänka mig ett exemplar. Men då som ett kul komplement. Ju mer man övningsskjuter, desto bättre jaktskytt blir man. Och den här studsaren är väldigt rolig att skjuta med.

Peter Ekeström
Fler artiklar