Foto: Noa Ekeström

Snabb utmanare överraskar

Det säljs allt fler studsare med rak repetermekanism. Det för med sig att konkurrensen i klassen ökar, fler tillverkare vill vara med i leken. En ny utmanare är Steel Action HS, som jämfört med mer kända märken har ett förvånansvärt lågt pris. Och det ska visa sig att det är mer än priset som överraskar.
Foto: Noa Ekeström
Att vapnet är osäkrat och klart att avfyras berättas tydligt med en ilsket röd prick.
Precisionen med Normas Jaktmatch, avstånd 100 meter, lämnade inget övrigt att önska.

+

  • Väldigt fin slutstycksgång. Enkel att repetera snabbt med.
  • Bra balans, stabilt byggd, genomtänkt stockning.
  • Bra trycke, enkelt ställbart från 500 g till 2,5 kg.
  • Fullt godkänd precision.

-

  • Onödigt litet slutstyckshandtag.
  • Liten tolerans mellan lådan och magasinet, som lätt nyper fast en aning på väg in.

Slutsats

Begreppet ”lågt pris” handlar förstås om vad vi jämför med. Den studsare som jag har testat, Steel Action HS, har ett pris som börjar vid 32 900 kronor. Knappast lågt vid sidan av många kulvapen med konventionell repetering och hög kvalitet. Men helt klart konkurrenskraftigt jämfört med exempelvis de modeller Blasers välkända och hyllade R8 erbjuder.
Då frågar man sig om det går att bygga en studsare med snabb, trygg och smidig rak repetering, med bra precision och bra balans, för ett lägre pris än det som vi har vant oss vid?
Mitt svar är ja. Steel Action HS med kompositstock utger sig inte för att vara något annat än ett välbyggt och väl fungerande bruksvapen, i händerna på den som vill jaga med rak repetering för att vinna de där snabba andra och tredje skotten. Och det räcker. Den här bössan är faktiskt överraskande bra på allt den ska göra. Det enda jag egentligen saknar är ett rejälare slutstyckshandtag.
Ett tips bara. Hur snabb den omladdande mekanismen än är, handlar allt skytte om träning och mer träning. Vill du kunna utnyttja snabb teknik måste du kunna hantera den. Annars räcker snabbheten i en vanlig repetermekanism alldeles utmärkt.

Peter Ekeström
Fler artiklar

Byggd av avhoppare

Tillverkningen av Steel Action startade i Tyskland så sent som 2016. Men det var inga nybörjare som lanserade den nya rakrepeterade studsaren 2017. Tvärtom. Konstruktörerna arbetade tidigare på Sauer och Merkel, två knappast okända varumärken, kända för sin kvalitet. Det är naturligtvis inget automatiskt kvitto på att Steel Action är ett kvalitetsvapen, men det pekar i den riktningen.