Foto: Peter Ekeström

Spansk allroundstudsare överraskar

Kulvapnet som vi testar den här gången heter Bergara B14 Wilderness Terrain Varmint. Ett krångligt namn. Men själva studsaren är allt annat än krånglig. När vi efter en kort stunds summering av våra första intryck kliver in i skjutbiografen vaknar skjutglädjen direkt.
Foto: Peter Ekeström
Vänster: Trycket är direkt och får fullt godkänt. Det är också ställbart. Inställningen från fabrik är 1,3 kilo. Framför varbygeln syns spärren till magasinet. Mitten: Pipan är gängad och försedd med en mynningsbroms. Den som vill kan alltså enkelt montera en ljuddämpare. Höger: Säkringen har två lägen och vapnet går att plundra i säkrat läge. Den lilla röda knoppen längst bak på slutstycket talar om att vapnet är skjutklart.
Provskjutningen i skjutbiografen visade en helt annan sida av Bergara B14 Wilderness Terrain Varmint. Det är en studsare som är lika rolig som enkel att skjuta snabbt och bra med.

+

  • Bra balans, rätt tyngdpunkt, enkel att skjuta stabilt med.
  • Bra, justerbart trycke och fin slutstycksgång.
  • Ställbar kolvkam.
  • Gängad pipa med mynningsbroms, som kan ersättas med ljuddämpare.
  • Fullt godkänd precision.
  • Snabbfäste för vapenrem på stockens båda sidor.
  • Ett allroundvapen, trots vinklingen i namnet ”Varmint”.
  • Ett i jämförelse relativt lågt pris.

-

  • Magasinet. Funktionen är det inget att klaga på, men passningen i lådan gör att det skramlar plastigt irriterande.

Slutsats

Första intrycket gav ett stabilt, relativt tungt kulvapen. En studsare för vakjakt, gärna med benstöd. Provskjutningen i skjutbiografen visade en helt annan sida av Bergara B14 Wilderness Terrain Varmint. Det är en studsare som är lika rolig som enkel att skjuta snabbt och bra med. Balansen är väldigt bra. Tyngdpunkten hamnar precis rätt mellan händerna. En van skytt har inga problem att ligga kvar i målet, skott efter skott. Mynningsbromsen bidrar, förstås. Kopplar ihop bra, tung precision med känslan i snabba skott under drevjakt i ett och samma kulvapen. Där hittar du Bergara Wilderness. Det här är ett vettigt alternativ som ett förstavapen, eller för den som vill ha ett extra bruksvapen som tål mycket och är roligt att skjuta med. Helt klart är att spanska Bergara har kommit för att stanna länge. Kvalitetsmässigt håller testvapnet minst jämna steg med konkurrenterna i samma prisklass.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör

”Jag är faktiskt överraskad av kvalitetskänslan och skjutglädjen i studsaren. Den är stabil, formatet är kompakt, kolven är bra och trycket helt okej. Den utger sig för att vara och se ut som en varmintbössa, men frågar du mig så är det här ett allroundvapen som funkar till all jakt. Jag gillar den. Men någon måste få Bergara att byta taktik när det gäller magasinet, för det drar ner poängen.”


Viktor Fredriksson,
skytteinstruktör och vapenhandlare

”Den känns väldigt välbalanserad och följsam. Det är helt enkelt ett genomtänkt bygge. Den har skön slutstycksgång och den är roligt att skjuta med. Det gillar jag, Trivs du med att skjuta, så kommer du att träna mer. Ett bra val som förstavapen i garderoben.”


Peter Ekeström,
rutinerad jägare och hundförare

”Kanske lite för tung för att släpa runt på som hundförare, men enormt kul att skjuta med. Jag har inga problem att skjuta snabba skott på rörliga mål eftersom balansen gör det enkelt att ligga kvar i målet efter skott. I alla fall i kaliber .308. Jag gillar också att man kan fästa vapenremmen på kolvens sidor, en smart detalj.”

Peter Ekeström
Fler artiklar