Efter lite träning är det inga problem att skjuta och repetera snabbt med Winchester XPR i skjutbiografen.
Foto: Peter Ekeström

Stark konkurrent i budgetklassen

Det här är utan tvekan väldigt mycket vapen för pengarna. För 8 000 kronor får du en repeterstudsare byggd med beprövad teknik, bra precision, fullt godkänt trycke, gängad pipa och som går att plundra i säkrat läge.
Foto: Peter Ekeström
Ett enkelt bygge där allt sitter som det ska och som klarar allt som behövs. Enkel vapenvård bjuder också XPR på, två skruvar räcker för att ge stabilt skytte.
Vänster: Magasinet i plast rymmer tre patroner och måste anses skrammelfritt. Mitten: Ett stort plus är att en picatinnyskena följer med från fabrik. Det förenklar alla typer av kikarsiktesmontage. Höger: Pipan är gängad från fabrik, för ljuddämpare eller rekylbroms.

+

  • Bra precision.
  • Godkänt trycke.
  • Går att plundra i säkrat läge.
  • 3-skottsmagasin.
  • Gängad pipa, för ljuddämpare eller rekylbroms.
  • Picatinnyskena.
  • Lågt pris.

-

  • Balansen lämnar lite övrigt att önska, men med monterad ljuddämpare försvinner den känslan.

Slutsats

Winchester XPR är ytterligare ett exempel på amerikanska vapen som ger jägare i Europa kvalitetsvapen till låga priser. Studsaren är enkel, utan antydan till krusiduller eller specialdesign. Inget antyder att XPR är något annat är ett bruksvapen, byggt för att fungera utan att visuellt imponera. Och visst lyckas Winchester med just det. Allt fungerar.

Kulvapen i klass 1 i den lägsta prisklassen har de senaste åren vuxit när det gäller kvalitet. Det gäller de allra flesta varumärken. Winchester XPR är ett bevis på det. Dessutom följer allt som behövs med i köpet. Picatinnyskena och gängad pipa är två exempel. Att vapnet går att plundra i säkrat läge ger ytterligare ett plus i kanten.

Ingen kan påstå att XPR är ett vackert, iögonfallande vapen. Men pratar vi praktisk jakt – framför allt för en nybliven jägare som ännu inte riktigt har börjat fokusera på speciella jaktformer och som vill satsa på en lågprisad, första allroundstudsare – då bör Winchester XPR stå på listan över möjliga val.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör

– Här får man väldigt mycket studsare för pengarna, ingen tvekan om det. Känslan i hanteringen hänger förstås delvis ihop med priset, du får vad du betalar för. Men i det här fallet får du allt som du behöver. Ett bra alternativ för den som letar efter första jaktvapnet.


Peter Ekeström,
erfaren jägare och rutinerad hundförare

– Jag blev helt klart överraskad av kvaliteten när vi började testa bössan. Första intrycket imponerade inte. Men det här är ett bruksvapen som växer ju mer man hanterar det, framför allt ju mer man skjuter med det.

Peter Ekeström
Fler artiklar

Överraskande bra precision. Bästa träffbilden med tre skott mäter 16 millimeter.