Grundtanken med Ultimate X, en medlem i R8-familjen, är kombinationen jakt/tävlingsskytte. Men frågan är om inte den största målgruppen är drevjaktsskyttar.
Foto: Peter Ekeström

Tio patroner kostar fem centimeter

Blaser fortsätter på det vinnande koncept som heter R8 Ultimate. Den nya modellen har fått tillägget X i namnet. Förändringen jämfört med tidigare varianter av Ultimate är att magasinet rymmer tio patroner och tanken är att studsaren ska passa jaktskyttar som också gillar tävlingsskytte.
Foto: Peter Ekeström
1. Ultimate X ovanför den vanliga Ultimate. Lägg märke till att slutstycket i modell X fullt utdraget stannar längre fram ovanför kolven. Hela mekanismen, inklusive säkringstangenten, har hamnat drygt fem centimeter längre fram.
2. Överst ett vanligt kikarmontage på Blaser R8 Ultimate. På Ultimate X krävs en speciell lösning, på grund av förlängningen.
3. Fem centimeter kan göra stor skillnad.
Vänster: Viktor Lundstedt menar att R8 Ultimate X passar bäst i händerna på lite längre personer, på grund av den lilla insatsen som ger plats åt 10-skottsmagasinet.
Höger: Tanken med ett magasin som har stor kapacitet är att studsaren också, förutom till jakt, kan användas till tävlingsskytte där det i vissa grenar skjuts fler skott på tid än som ryms i ett normalt magasin i en jaktstudsare.

+

  • Magasinet rymmer tio patroner oavsett kaliber.
  • Väldigt bra precision.
  • Bra ergonomi, kolven är justerbar i praktiskt taget alla ledder.
  • Pipbytessystem.
  • Bra säkerhet tack vare en tangent som spänner och slackar slagfjädern.

-

  • Förlängningen framför kolven som har krävts för att få plats med det stora magasinet gör att säkringstangenten hamnar längre från pistolgreppet.
  • Förlängningen gör också att det krävs ett speciellt montage för kikarsikte.

Slutsats

Blaser R8 Ultimate X är i grunden samma vapen som R8 Ultimate. På ytan är det enda som skiljer att modell X har ett magasin som rymmer tio patroner oavsett kaliber. Men den lilla förändring som har krävts för att få plats med det stora magasinet, en insats mellan låda och kolv, har fört med sig ett antal olikheter i både hantering och känsla.

Säkringstangenten och slutstycket har hamnat fem centimeter länge bort från pistolgreppet. Trots att både Marcus Lidman och Viktor Lundstedt på Virå Bruk är ganska rejält byggda, når ingen av dem fram till säkringen utan att flytta handen bort från pistolgreppet. Den rörelse som krävs under den snabba, raka repeteringen har också blivit lika mycket längre. Detaljer kan tyckas, men den beryktade snabba repeteringen blir här aningen långsammare. Dessutom har R8:ans balans förändrats. Allt det är vanesaker som med hjälp av träning naturligtvis blir till minimala problem, men den som funderar på att köpa en Ultimate X bör ha med i beräkningen den skillnad en fem centimeter kort förlängning innebär.

Kanske lockar den rejält tilltagna magasinskapaciteten jägare som också är intresserade av tävlingsskytte, men den största målgruppen är förmodligen de som lägger mycket tid på drevjakt.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör

– Den här studsaren bygger på Ultimatekonceptet, vilket betyder att väldigt mycket redan från start är bra. Ergonomin, möjligheterna att anpassa kolven till nästan vem som helst, precisionen och kvaliteten, allt det finns kvar. Men förlängningen gör att den här studsaren passar bäst i händerna på långa personer.


Marcus Lidman ,
vapenhandlare, långhållsskytt och skytteinstruktör

– R8 Ultimate är ett bra vapen rakt igenom, att den här modellen har tillägget X tar inte bort något av det. Skillnaden i hanteringen tror jag är en vanesak. Finns det ett behov av en rejäl magasinkapacitet så är Ultimate X definitivt ett vettigt alternativ. Ju mer man skjuter, desto bättre skytt blir man, och med den här studsaren kan du delta i många olika grenar av tävlingsskyttet.

Peter Ekeström
Fler artiklar