Linsen mäter 42 mm och ytterdiametern på objektivet mäter 48 mm. Det ger ett tillräckligt ljusinsläpp för de flesta jaktsituationer samtidigt som siktet blir smidigt.
Foto: Peter Ekeström

Toppsikte för all jakt

Kahles har kompletterat sin nya serie kikarsikten med Helia 1,6–8x42i. Resultatet är rena lyckträffen för jägare som vill ha ett enda sikte för nästan all den jakt med kulvapen som vi bedriver i Sverige. Helheten och kvaliteten i det här siktet snuddar utan tvekan vid de allra mest prestigetyngda varumärkena som finns på marknaden. Trots att priset är väsentligt lägre.
Foto: Peter Ekeström
Helia 1,6–8x42i är tänkt att komplettera Kahles nya serie kikarsikten. Men faktum är att detta sikte, för en allroundjägare, snarare konkurrerar med både det mindre och det större i serien, eftersom 1,6–8x42i klarar det mesta.
Vänster: Nya Kahles Helia 1,6–8x42i är ett allroundsikte av hög klass. Lätt, smidigt och med mycket bra, snudd på kristallklar skärpa, tack vare fin optik. Höger: Förstoring från 1,6 till 8 gånger ger ett sikte som klarar både drevjakt med riktigt korta skjutavstånd och vak- eller smygjakt då en högre förstoring behövs. Spannet är brett nog för nästan all jakt, för de allra flesta.
Inskjutningen är enkel, tack vare tydligheten.

+

  • Mycket bra optik, kristallklar skärpa.
  • Perfekt förstoringsspann för allroundjakt.
  • Smidigt, lätt, stabilt och med genomtänkt enkel hantering.
  • Klok design, vapnet ser inte tyngre ut med siktet monterat.
  • Automatisk belysningsfunktion av rödpunkten.
  • Smart belysning av punkten som gör att den blir tydlig i fullt dagsljus.
  • Lång garantitid.

-

Slutsats

Kahles Helia 1,6–8x42i får ett högt betyg. Det är ett kikarsikte som utan tvekan kan kallas allround. Kvaliteten på optiken, tåligheten, hanteringen och smidigheten ger ett sikte som passar utmärkt till drevjakter och för hundförare som vill ha möjlighet att vrida upp förstoringen rejält när tillfällen dyker upp som kräver det. Smyg- och vakjägaren som inte behöver sikten anpassade för lite mer extrema avstånd klarar också det mesta med det här kikarsiktet.

De kristallklara linserna imponerar, med skärpa ända ut i kanterna. Faktum är att den enda egentliga skillnad som påverkar något när Helia 1,6–8×42 jämförs med koncernsyskonet Swarovski är förstoringsväxeln. Helia har 5x, jämfört med Swarovskis 6x. En skillnad förvisso, men den är inte stor nog för att motivera en rejäl prisskillnad. I alla fall inte för en normal jägare som jag.

Det är inte ofta jag får testa en produkt där det inte finns ett enda minustecken på sista raden. Det här kikarsiktet är ett undantag.

Peter Ekeström
Fler artiklar