Spänntangenten är enkel att manövrera och studsaren går att plundra i säkrat läge. Alla detaljer och inpassningar är mycket välgjorda.
Foto: Peter Ekeström

Tyst och vacker med bra balans

Nu finns Sauer 404 med integrerad ljuddämpare. Vid första anblicken ser studsaren tung och lite otymplig ut, men den beskrivningen ska visa sig vara helt fel. Det här är en stabil drevjaktsbössa med magiskt bra balans och väldigt bra precision. Testpanelen är imponerad, och att det är ett vackert vapen gör inte saken sämre.
Foto: Peter Ekeström
Klackarna är fasta i lådan och anpassade för Sauers montagesystem med sadelmontage. Ett säkert system som gör det enkelt att byta mellan olika sikten.
Magasinets stomme är i metall, resten är i ett plastmaterial, och rymmer tre patroner i standardkalibrar. Spärren går att låsa, vilket gör det näst intill omöjligt att oavsiktligt tappa magasinet.

+

  • Balansen är väldigt bra, det här är ett enkelt vapen att svinga stadigt.
  • Bra trycke och slutstycksgång.
  • Säkring med uppspänningstangent som är enkel att manövrera.
  • Mycket bra precision.
  • Det integrerade kikarmontaget.
  • Mycket vackert trä (på testvapnet).

-

  • Delar av magasinet är i plast, ett minus på ett kvalitetsvapen i den här prisklassen.
  • Lite slarv när det gäller stockens finish, framför allt i urfräsningen för pipan/manteln.

Slutsats

Vi i panelen är rörande överens. Sauer 404 Silence är inte bara en väl fungerande studsare för drevjakterna där vi lyfter fram balansen, stockningen och trycket som stjärnor. Det är också ett vackert vapen att titta på, framför allt med det kolvträ i grade 8 som testvapnet har.

Det är inte enkelt att hitta något direkt negativt med testvapnet. Ja, förutom det relativt höga priset då. Men det är ett vapen för finsmakare, för den som vill ha ett vackert vapen som kräver omsorg. Det är knappast hundförarens bruksvapen och inte heller för den som väntar under vakjakt i ur och skur.

När vi först fick se studsaren med pipor med integrerade ljuddämpare såg den estetiskt tveksam och onödigt klumpig ut. Men man vänjer sig, och när en studsare fungerar som den här är det bara att konstatera att vi lär få se fler välbalanserade studsare med just den tekniken för ljuddämpning.

Priset är som sagt högt, som brukligt är för vapen i den här kvaliteten. Men om intresse finns, satsa ändå på trä i de högre klasserna. För det estetiska spelar definitivt en roll för de höga poäng testvapnet har fått denna gång.

Testpanelen


Viktor Lundstedt ,
eftersöksjägare, vapenhandlare, skytteinstruktör

– Fantastiskt rolig studsare att skjuta på frihand med. Balansen är jättebra, tyngden ligger perfekt i mina händer. Bra system för att plocka isär vapnet, med ett enda verktyg. Jag gillar trycket, och slutstycksgången passar fint vid snabba skott under en drevjakt.


Peter Ekeström,
erfaren jägare och rutinerad hundförare

– Ett vapen som det verkligen är en njutning att skjuta med. Känns på något sätt ändå som ett bruksvapen, trots att det på ytan ser ut som ett vackert vapen man ska ha inom glas och ram på väggen. På ytan knappast ett vapen för hundförare i blöta novemberskogar men varför inte? Det kan se klumpigt ut men känns som en förlängning av kroppen, så bra sitter det mot axeln.

Peter Ekeström
Fler artiklar