Höga ljud är direkt farliga för hörseln. Det finns många studier som visar att kraftiga ljud och buller som överstiger 140 decibel (dB) permanent kan skada hörseln. Ett jaktvapen i klass 4, som kaliber .22, kan nå över 140 dB. Hos vapen i klass 1 kan ljudet av skottet nå 175 dB.
Det är skälet till att väldigt många jägare sedan lång tid jagar med hörselkåpor. Det är skälet till att allt fler kompletterar sina jaktvapen med ljuddämpare. Det är också skälet till att marknaden näst intill översvämmas av varumärken som levererar dämpare.
Fler än 30 varumärken erbjuder olika varianter. Det stora utbudet kan göra valet av ljuddämpare krångligt för jägare som inte nördar ner sig ordentligt i teknik, tester och omdömen. Dessutom är det få handlare, om ens någon, som erbjuder kunden att få testa och jämföra ljuddämpare praktiskt.
Grunden handlar förstås om hur mycket ljuddämparen faktiskt dämpar ljudet. Men det finns fler saker att ta hänsyn till vid valet av dämpare, detaljer som kan spela stor roll för varje enskild jägare.
De allra flesta dämpare på marknaden tar ner ljudet av skottet mellan 25 och 30 dB. De många jämförande test som har gjorts under senare år har tydligt tagit fram vinnare som dämpar ljud bäst.

Dämpning och tyngd
Men det finns en koppling mellan hur mycket en ljuddämpare dämpar ljud och hur stor och tung den är. Lätta och smidiga ljuddämpare dämpar generellt sämre. Maximal dämpning innebär alltså en ljuddämpare som är lång, bred och ofta tung. Det påverkar självklart balansen i vapnet, förutom att bössans vikt ökar.
Nästa detalj handlar om vilket material som ljuddämparen är byggt av. Stål är tungt, men klarar mycket stryk och håller länge. Detsamma gäller materialet titan. Den som skjuter väldigt mycket kanske sneglar åt det hållet.
Aluminium väger mindre, men tål generellt inte lika mycket som stål. Hos en jägare som tränar skytte i normal omfattning i kombination med jakt kommer dock en ljuddämpare i aluminium att hålla länge.
En baksida med att montera en ljuddämpare är att vapnet blir längre, otympligare. Det har fått ett stort antal drevjaktsskyttar och hundförare att tveka.

Olika slags dämpare
Andra väljer att korta pipan i samband med att en vapensmed gängar den inför monteringen. Det fungerar utmärkt i flera kalibrar, framför allt nu när ammunitionstillverkare har börjat ta fram patroner anpassade för just korta pipor och ljuddämpare.
Jakt med kulvapen på längre håll kräver god precision. Att korta pipan i kalibrar skapade för den typen av skytte är sällan bra, trots den generella sanningen som säger att en monterad ljuddämpare i vissa fall kan öka precisionen. På den typen av jaktvapen kan det alltså vara klokt att leta efter en dämpare med låg vikt i stället för att korta ner pipans längd.
Det finns teleskopdämpare som delvis bygger bakåt över pipan och andra som enbart bygger längd framåt. Teleskopmodellerna minskar alltså vapnets totallängd. Å andra sidan blir dämpningen bättre när en dämpare bygger längd framför pipan.
Olika leverantörer har olika tekniska lösningar för att dämpa skottljud. Det finns massor av dokumentation i det ämnet. Men generellt håller de ljuddämpare som säljs på den svenska marknaden vad de lovar, oavsett material och teknisk uppbyggnad.
Å andra sidan går den tekniska utvecklingen framåt. Det, tillsammans med en hög efterfrågan, gör att det längre fram med stor sannolikhet kommer att presenteras ljuddämpare som är ännu effektivare än de som vi kan välja mellan i dag. Kanske kommer vi samtidigt närmare målet, som är att väldigt bra dämpning kan paras ihop med låg vikt och smidighet.
Slutsats
- Den stora fördelen med ljuddämpare är naturligtvis att det skadliga ljudet av skottet dämpas. Jägarens hörsel skyddas. Samtidigt skyddas också hundars och jaktkompisars hörsel.
- Ljuddämparen minskar inte ljudet när kulan tillsammans med krutgaser lämnar pipans mynning och börjar flyga fritt i luften. Den ljudknallen hörs, hur rejäl dämparen än är. Det är skälet till funderingar om huruvida hundens hörsel verkligen skonas med hjälp av en monterad ljuddämpare. Å andra sidan, att ljudet från skottet totalt sett blir lägre kan aldrig vara dåligt för hundens hörsel.
- En annan fördel är att ljuddämparen minskar rekylen. Den minskningen är inte lika effektiv som med en mynningsbroms monterad, men den är helt klart märkbar.
- Det sägs ofta att en ljuddämpare också förbättrar precisionen. Det kan vara sant, på grund av att dämparens tyngd minskar pipans svängningar en aning. Men det främsta skälet handlar förmodligen om att en minskad rekyl gör skyttet behagligare och därmed skyttens koncentration på avfyringen lite mer avslappnat fokuserad.
- Ovanpå det dämpar också ljuddämparen mynningsflamman. Det är en uppenbar fördel i skymning och halvmörker, eftersom det underlättar för jägaren att se vad som händer i och direkt efter skottet.
- En uppenbar nackdel är att vapnets balans, tyngdpunkt och tyngd förändras. Det kan kräva nya vanor i en väl inarbetad känsla. Rådet blir att träna ordentligt med en ny dämpare monterad, annars kan framför allt jaktskytte i snabba situationer bli lidande.
- En vanlig önskan när en ljuddämpare ska monteras är att pipan ska kortas. Detta för att behålla en fin balans i vapnet. Det fungerar generellt bra i kalibrar med liten hylsvolym och stor kuldiameter. Motsatsen, kalibrar med stor hylsvolym och liten kuldiameter, är betydligt känsligare. Rådgör med vapen-
smed och vapenhandlare. - När en ljuddämpare blir varm blir resultatet oftast ett värmeflimmer i den bild som jägaren ser genom och över siktet. Det är sällan ett problem under praktisk jakt, däremot kan det orsaka irritation under övningsskytte där många skott skjuts efter varandra. Ett sätt att minska problemet är att trä en ”strumpa” över dämparen, ofta tillverkad i neopren. Det fungerar. Men strumpan fungerar samtidigt som en termos, vilket gör att det tar längre tid för dämparen att svalna.
- Att montera ljuddämpare på halvautomatiska vapen kan föra med sig problem med omladdningarna. Hör med vapenhandlaren innan pipan gängas.