



Slutsats
Sako kan repeterstudsare. Från Sako 75, över Sako 85 och fram till dagens Sako 90 handlar det om grundmurad kvalitet. Sako är trygghet och stabilitet, man vet vad man får av en studsare byggd av Sako i Finland.
Flaggskeppet som har styrt armadan av dessa finska studsare under många år är modellserien Sako 85. Näst intill en klassiker som har levererat bra och fortfarande levererar. Att det nu blev dags för Sako 90 handlar nog mest om att det helt enkelt var dags för en ny modellserie. Eller ny, snarare en lättare uppgradering av en studsare som redan var bra.
Å andra sidan, de små förändringar som har gjorts, de detaljer som har ändrats, har gjort bra ännu bättre. Fjäderbelastade utstötare i slutstyckshuvudet, enkelt justerbart trycke och pickatinnyklackar på syntetmodellerna är kloka (och moderna) detaljförändringar.
Bra också att Sako har bestämt sig för att rensa lite i utbudet av modeller av i grunden samma studsare. Det räcker fint med sju varianter av Sako 90 i stället för de ungefär 27 som bär namnet Sako 85.
Det lär heller inte dröja så länge förrän Sako presenterar ytterligare nyheter i familjen 90. Snart kommer ”ultramodellerna” som har pipor gjorda av kolfiber. Det betyder pipor med väsentligt lägre vikt. Det är en rejäl nyhet, en stor förändring. Så här långt är Sako 90 mer en förfining.
Testpanelen

Viktor Lundstedt, eftersöksjägare,
vapenhandlare och skytteinstruktör
– Sako bygger bra vapen, klassiska repeterstudsare som håller vad de lovar när det gäller kvalitet och precision. Sako 90 är väl egentligen ingen direkt nyhet, det är Sako 85 förfinad med några kloka förändringar. Men varför ska man göra något helt nytt när det gamla redan är bra?

Marcus Lidman,
vapenhandlare, långhållsskytt och skytteinstruktör
– Sako har tänkt klokt. Nu är de få och små men irriterande problemen med Sako 85 borta. Jag gillar framför allt picatinnyklackarna på syntetmodellerna, som underlättar alla typer av kikarmontage. Jag tror att Sako befäster sin position på marknaden med den här modellserien.