Viltpiroger

Pirogerna går ganska snabbt att laga om färsen är gjord. De går också utmärkt att förbereda och ha på lut i frysen.

12–16 piroger

Ingredienser

DEG:

  • 2 familjepizzadegar

FYLLNING:

  • 500 g viltfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2–4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 1/2 dl hackad färsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja

TILL PENSLING:

  • 1 ägg

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stek lökhacket utan att det tar färg. 

2. Lägg i köttfärs i omgångar och bryn tills färsen får färg. 

3. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, spiskummin, hackad koriander, salt och soja. Smaka av och låt svalna.

4. Värm ugnen till 225°. 

5. Rulla ut en pizzabotten och dela den i 8 lika stora rutor. Fördela hälften av färsen i rutorna. Pensla kanterna med vatten och vik hörn mot hörn till en trekantig pirog. Fäst kanten med ett gaffeltryck runt om. Lägg vartefter på bakpappersklädd plåt. Pensla med ägg.

6. Grädda mitt i ugnen i 10 min tills pirogerna har fått fin färg.

7. Upprepa med nästa pizzabotten.

8. Servera pirogerna med sallad.