Hund

Är det någon skillnad mellan blandraser?

Jag undrar om du kan se någon skillnad mellan olika blandraser, som gråwachtel, jämtwachtel och lajkawachtel? Jag har flera valmöjligheter där inför nästa valpköp och är lite osäker på vilket som med lite tur kan bli det bästa valet.
Hannes

Svar:

Nej, det kan jag inte. Jag kan se stora individuella skillnader inom en och samma ras, och ännu fler när olika korsningar mellan wachtelhund och spetsraser visar upp sina färdigheter, både i skogen och mentalt.
Blandrasavel är alltid ett lotteri. Det klokaste är att försöka hitta en parning som har resulterat i bra hundar, och se om just den parningen ska göras om en andra gång.
Jag känner ett antal hundförare som har parat wachtelhundar med spetsar, för att båda föräldradjuren är jaktligt väldigt duktiga i skogen. Det kan bli bra, men det kan också gå åt andra hållet. Som jag ser det är valet alltid en chansning när två raser korsas. En chans som jag själv har tagit och vunnit på, vilket naturligtvis har handlat mer om tur än skicklighet.
Grunden handlar om tre saker: friska hundar, mycket jaktlust och en stabil mentalitet. Då ökar dina chanser. Men vilka spetsraser som passar bäst att para ihop med wachtelhundar, den diskussionen varken kan eller vill jag ge mig in i.

Peter Ekeström , 28 maj, 2021