Vapen

Är inte rödpunktssikten elektroniska?

Jag har försökt sätta mig in i reglerna om mörkersikten, och hakar upp mig på en formulering. Det står att elektroniska sikten inte är tillåtna annat än vid vildsvinsjakt. Men är inte ett rödpunktssikte också elektroniskt? Jag antar att jag har feltolkat texten eftersom så många använder dem, men det vore bra att veta vad som faktiskt gäller.
Samuel

Svar:

Det är två formuleringar som man måste ta fasta på vad gäller dessa sikten. Dels är det att de ska vara elektroniska, och dels att det ska handla om bildomvandlare eller bildförstärkare.
En bildomvandlare tar något som egentligen inte är en bild, och skapar via en processor och en skärm en bild som vi kan förstå. Det är den tekniken som jägare normalt kallar för termiska sikten, eller värmesikten. De tar (något förenklat) värmestrålning och omvandlar den till en för oss begriplig bild. En sådan bild visar värmen med en förvald färg, ofta vit eller röd.
Bildförstärkare, i sin tur, arbetar med ljus och förstärker motiv så att vi kan uppfatta dem. Om ljuset är allt för svagt kan bildförstärkaren tillsätta infrarött ljus (sådant ljus har en våglängd som våra ögon inte uppfattar) och sedan förstärka upp och visa en bild som vi kan se. Den bilden ser ut som det som vi ser med våra ögon, fast normalt visas bilden i gråskala. Även i detta fall används en processor och en skärm för att visa bilden.
Ett rödpunktssikte, eller för den delen ett belyst kikarsikte, bygger på vanlig optik med glaslinser. Att det finns ett mått av elektricitet som skapar en lysande punkt gör inte siktet elektroniskt, möjligtvis kan man benämna det som elektriskt. Dels är alltså inte dessa sikten elektroniska, och dels handlar det inte om bildförstärkare eller bildomvandlare. Därför är rödpunktssikten tillåtna att använda vid annan jakt än efter vildsvin.

Jens Gustafsson , 14 juni, 2022