Fråga oss!

Välkommen till Jakt & Jägares frågeforum där våra experter svarar på frågor om jakt, vapen och hundar. Har du en fråga? Klicka då på ”ställ din fråga” och fyll i formuläret, eller mejla frågan till redaktionen@jaktojagare.se.

Ställ din fråga
  • Fredrik Franzén

    Vapenhistoria

  • Jens Gustafsson

    Jakt, viltvård och juridik

  • Mikael Hultnäs

    Jakt, viltvård och juridik

  • Oskar Fredrik Jonsson

    Vapen och skytte

  • Jimmy Låås

    Jakt, eftersök och hund

  • Vapen

    Var det rätt att destruera salongsgeväret?

    Efter avliden make upphittades ett gammalt obrukbart salongsgevär som bygdens jägmästare och jaktledare omhändertog, då det saknades licens och vapnet dessutom var obrukbart. Enligt honom var det inte värt en krona. Gjorde han rätt, då han lämnade det trasiga gamla salongsgeväret till polisen för destruktion? Vill vara säker på att det blev rätt gentemot övriga i släkten. Alla övriga vapen som den avlidne hade fanns det licens på och dessa var brukbara.
    Sofia

    Svar:

    Det var helt rätt att lämna det gamla obrukbara salongsgeväret utan licens till polisen för destruktion. Ett sådant vapen saknar ekonomiskt värde.

    Fredrik Franzén, 1 mars 2024
  • Vapen

    Vad vet ni om Baikal-hagelgeväret?

    Min far har ett gammalt Baikal-hagelgevär i bockutförande och jag är lite intresserad av om ni har någon mer information om choker, tekniska egenskaper, skjutegenskaper med mera. Jag är mest intresserad av chokesystemet, tror jag. Det är svårt att tyda i piporna vad som finns där. Så mycket info som möjligt, helt enkelt.
    Tillverkningsnumret är B01938 och kalibern är 12.
    Någon mer info har jag tyvärr inte.
    Anders

    Svar:

    Tyvärr är det alltför lite information för att jag ska kunna ge ett utförligt svar. Baikal tillverkade många olika modeller av bockhagelbössor, från det allra billigaste på marknaden upp till fina sidolås-lyxvapen. Tillverkningsnumret säger mig ingenting. I Jakt & Jägare nummer 12/2014 finns en utförlig artikel om Baikals vapen.
    Du nämner att du är speciellt intresserad av trångborrningen. På skeetvapen som MC 6 och MC 8 hade Baikal en speciell borrning, Bell choke, eller säckborrning på svenska. För övrigt har Baikals jaktvapen helt normal choke, i kataloger anges den oftast som 1/1–1/2 eller 1/4–3/4. En vapensmed kan mäta trångborrningen i den aktuella bössan med ett speciellt mätverktyg.

    Fredrik Franzén, 23 februari 2024
  • Vapen

    Funkar silvertorpeden med kort pipa?

    Har nyligen tagit jägarexamen och kan ta över ammunition av min far som bland annat har mycket silvertorped. Funderar på att köpa en Tikka T3, som alla andra, i kaliber 6,5x55. Fungerar silvertorpeden med den kortare pipan? Det vore bra att inte behöva snåla med skjutträningen.
    Charles

    Svar:

    Så länge det är ammunition i kaliber 6,5×55 Swedish Mauser kommer det att gå utmärkt att skjuta den i vapen i kaliber 6,5×55 Swedish Mauser.
    Piplängden påverkar utgångshastigheten, men inte nödvändigtvis precisionen. Generellt fungerar 6,5×55 bättre i lite längre pipor, så det kan du ta i beaktande när du väljer vilken Tikka T3 som du ska köpa.

    Oskar Fredrik Jonsson, 30 januari 2024
  • Vapen

    Får jag låna min sambos gevär?

    Jag har nu tagit jägarexamen, både den teoretiska delen och skjutproven, och har även blivit erbjuden att gå med i ett jaktlag. Jag har inte hunnit söka några vapenlicenser än, men min sambo är jägare och har flera vapen.
    Får jag låna ett gevär av honom så att jag kan jaga med mitt jaktlag under vintern?
    Emma

    Svar:

    För att få låna ett vapen utan att ansöka om tillstånd från polisen krävs att du redan har tillstånd att inneha vapen av samma typ och för samma ändamål som det vapen du ska låna. Då du ännu inte har någon egen vapenlicens måste du alltså söka tillstånd från Polisen.
    Mer information om det här hittar du på Polisens webbplats.

    Oskar Fredrik Jonsson, 8 januari 2024
  • Vapen

    Vad vet du om Sako L46 kaliber 7×33?

    Jag köpte en Sako L46 kaliber 7x33 av en samlare för säkert 35 år sedan. Den har tillverkningsnummer 963 och -1946, och är i absolut nyskick. Har för mig att jag betalade 2 000 kronor för den. Jag har skjutit ett par skott på bana med den, och den är väldigt behaglig att skjuta med.
    Har du något roligt att berätta om modellen/kalibern, Fredrik Franzén? Och har den något värde i dag?
    Urban

    Svar:

    Under andra världskriget hade Sako fullt upp med att tillverka militära vapen och ammunition. Efter krigsslutet kom det naturligt nog inga nya order på sådant, utan de var tvungna att hitta en civil marknad. Det blev bland annat diverse maskiner och tillbehör för textilindustrin.
    På jaktvapensidan hade man redan på tidigt 1940-tal tagit fram en enkel repeterstudsare för klena patroner som .22 Hornet och deras egen 7×33. Modellbeteckningen var L46. Den tillverkades i liten skala med stock av björk. 1946 var det dags att sätta den i serieproduktion. Först tillverkades 800, som utöver på hemmamarknaden såldes i Norge och Danmark. Även Frankrike och Belgien köpte en del. Den svenska marknaden var trög, vi hade våra bra och förhållandevis billiga Husqvarnastudsare i olika utföranden.
    In på 1950-talet blev det hård konkurrens för tillverkningen av maskinerna för textilindustrin och den upphörde snart. Så något måste fylla tappet. Även om marknaden i Europa köpte L46-studsarna behövdes det större kvantiteter för att det skulle bli riktigt lönsamt. Sako koncentrerade sig då på den amerikanska marknaden. L46-studsarna modifierades något med stock av valnöt, en snyggare varbygel och den kamrades för patroner som .222 R och .218 Bee som var intressanta för USA marknaden.
    Sakos historia i USA är intressant. En Jan Winter fick runt 1948 se en Sako L46 hos den stora amerikanska vapen-handlaren Abercrombie & Fitch i New York. Någon hade fått den från Europa, men visste inte vad det var och hade ingen ammunition, så den hamnade hos A&F. Winter köpte den och började studera den närmare. Trots den enkla björkstocken och den pressade plåtvarbygeln såg han att det var ett kvalitetsvapen. Han blev intresserad, tog kontakt med Sako och besökte fabriken i Riihimäki. Det slutade med att han blev generalagent för Sako i USA, som snart blev Sakos största marknad. Sako marknads-fördes inte som ett lågprisvapen, utan som ett kvalitets-vapen. Andra stora köpare blev Sydamerika och Australien. Fram till 1964 tillverkades mer än 100 000 Sako L46.
    Det kan nämnas att L46 redan från början tillverkades med samma integrerade kikarfästen i lådringarna som Sako har haft sedan dess. De gick också att beställa med en diopter som satt i det bakre spåret för kikarfästet.
    Patronen 7×33 togs fram av Sako i början av 1940-talet för L46-studsaren. Patronen tillverkades fram till runt 1980, jag vet inte exakt. Den skjuter en 5,1 grams kula med en utgångshastighet runt 700 m/sek. Den är klass 2 och fungerar bra på rådjur på moderata skotthåll. Jag har själv aldrig använt den till jakt, men en jägare i bekantskaps-kretsen använde den med framgång till vaktjakt på rådjur under rådjursexplosionen på 1980-talet.
    Din Sako L46 med nummer 963 och -1946 är förmodligen från den första serien som började tillverkas 1946. Den har björkkolv och diopter som extra tillbehör, skicket tycks också vara mycket bra. Allt detta gör att den kan vara intressant för en samlare, det gäller bara att hitta denna person. Något värde i kronor kan jag inte ange.
    I Widforss katalog från 1950 finns Sako L46 med, det är den nya modifierade modellen med ”stock i amerikansk stil av utsökt valnöt”. Inställbar sikte för 100, 150, 200, 250 och 300 meter. Den finns i .22 Hornet, 7×33 Sako samt .222 R. Pris: 320 kronor. Diopter till dito: 25 kronor, kornskydd: 1,50 kronor. ”På beställning kunna Sako-studsarna anskaffas med helstock. s.k. Mannlicherstock.”

    Fredrik Franzén, 25 oktober 2023
  • Vapen

    Vilka bössor är testade för att klara stålhagel?

    Jag har läst om stålhagel i gamla bössor här och allmänt på nätet. De som klarar stålhagel ska vara märkta med CIP och en fransk lilja. Så långt är allt solklart.
    Men så kommer det som räknas: Vilka bössor är testade? Det framkommer ingenstans.
    Micke

    Svar:

    Mycket riktigt, det är endast vapen som har klarat CIP:s tester som är märkta med en fransk lilja.
    Det som krånglar till det hela är att märkningen bara finns på vapen som är tillverkande i länder som är medlemmar i CIP, permanenta internationella kommissionen för skjutvapenprovning. Således finns det inget säkert sätt att veta om andra vapen klarar stålhagel eller inte.
    Dock klarar det flesta nyare hagelvapen standard steel. Men vill man vara säker får man vända sig till en vapensmed som kan kontrollera det aktuella vapnet.

    Oskar Fredrik Jonsson, 22 september 2023
  • Vapen

    Hur får jag använda magasinet?

    Det nya kravet på tillstånd för större vapenmagasin har gjort mig fundersam.
    Om man till exempel äger en halvautomat samt ett repetergevär som kan ha samma magasin, begår man då brott om man använder ett magasin på 30 skott i sitt repetergevär på skjutbana eftersom det kan nyttjas i halvautomaten? Eller kan man rentav använda repeterns stora magasin i halvautomaten på skjutbana utan samvetskval?
    Vad gäller?
    Adam

    Svar:

    Regelverket i det här fallet handlar inte om användandet utan om innehavet.
    Du får inneha (och använda med vissa begränsningar, se nedan) stora magasin till ditt vapen om du innehar ett vapen med licens för skjutning (till exempel jakt eller målskytte).
    Däremot får du inte använda magasin större än 5 skott i ett halvautomatiskt gevär vid jakt, utan endast vid målskytte.
    I ett manuellt repeterat vapen finns ingen begränsning för storlek på magasin vid jakt.

    Jens Gustafsson, 22 augusti 2023
  • Vapen

    Vad betyder stämplarna?

    Jag har fått överta en drilling Sauer & Sohn 12/12/8x57JR från min svärfar och undrar om ni kan hjälpa mig att se vad stämplar och så vidare betyder. Sänder lite bilder på vapnet också. Naturligt att fråga är ju om det finns något värde på bössan, och om det finns ett sådant: Hur avyttra jag bössan enklast?
    Ser fram emot lite historia kring vapnet och hoppas att ni kan hjälpa mig.
    Tony

    Svar:

    Provstämplarna är de som användes på alla vapen i provhuset i Suhl 1912–1939. Från 1923 stämplades månaden och året för provet, men jag ser ingen sådan stämpel på bilderna. Det gör att vi kan datera drillingen till mellan åren 1912 och 1923. Vidare berättar provstämplarna att det är kaliber 12 i hagelpiporna och att kulpipan är 8x57IR, vilket stämmer med asken på en av bilderna.
    Tillverkningsnumret 21118 ger ingen vägledning beträffande vilken tillverkare det är. Det är emellertid ingen Sauer som du skriver, tillverkningsnummer 21118 hade Sauer i mitten av 1870-talet. Förmodligen står det ett tillverkarnamn på spången eller lådan. Bilderna på drillingen är så mörka och suddiga att de inte ger någon hjälp.
    Drillingen är en traditionell tysk drilling byggd på Blitz-mekanism, vilken användes av alla tillverkare vid den tiden. Den användes också på de Merkeldrillingar som såldes nya här från 1950-talet och framåt.
    Värdet är tyvärr inte så högt, den är svårsåld. Den tycks vara väl använd och sliten. Börja med att fråga en vapenhandlare om en värdering. En vapenauktion är ett alternativ, både Widforss och Walter Borg har sådana.

    Fredrik Franzén, 22 augusti 2023
  • Vapen

    Hur gör jag om jag vill sälja mina vapen?

    På grund av min ålder har jag tre vapen som jag vill sälja via annons. Hur gör jag och vad bör jag tänka på?
    Christer

    Svar:

    Om du har vapen som du vill sälja finns det i huvudsak två vägar att gå: Antingen säljer du dem privat direkt till en annan person eller så säljer du dem till eller via en vapenbutik. Vapenbutiken kan naturligtvis vägra att sälja vapnen, om handlaren anser att de saknar värde eller av andra skäl.
    Om du ska sälja ett vapen privat skickar ni antingen in en licensansökan för den nya personen via papper, eller via Polisens digitala tjänst för ansökan av vapenlicens, mer info finns på Polisens webbplats.
    Oavsett hur ni skickar in licensansökan måste du skicka in din vapenlicens i original till Polisen. Det ska du själv göra, du ska inte lämna ifrån dig licensen för att någon annan ska skicka in den.
    När Polisen har hanterat licensansökan kommer brev att gå ut både till dig och till den som du säljer vapnet till. Till köparen skickas en ny originallicens och till dig skickas ett meddelande om att köparen har beviljats licens. Du ska absolut inte lämna ut vapnet förrän du har sett med egna ögon att den som köper vapnet har beviljats licens.
    Om du vill sälja vapnen privat kan du med fördel använda Jakt & Jägares köp & sälj-tjänst, Jägarmarknaden.

    Jens Gustafsson, 30 mars 2023
  • Vapen

    Vilken hagelammunition kan jag använda?

    Jag äger en Merkel-drilling i kaliber 12/7x57R. Den har trångborrning full/full. Jag har förstått att jag inte kommer att kunna skjuta stålhagel i den utan att öppna upp borrningen. Men kommer jag att kunna skjuta till exempel vismut eller kopparhagel i den utan att göra ett ingrepp på piporna? Eller kräver även dessa sorters ammunition att det är öppnare trångborrning?
    Mattias

    Svar:

    Du har rätt i att du måste borra upp trångborrningen rejält om du ska skjuta stålhagel i din drilling borrad hel/hel. Men även för vanlig jakt med blyhagel skulle det underlätta med en öppnare borrning.
    Beträffande andra hagelalternativ vet jag inte vad som gäller. Fråga en kompetent vapensmed, det bör han eller hon veta. Men det råder olika åsikter om detta, så du får säkert olika svar beroende på vem du frågar.

    Fredrik Franzén, 31 januari 2023