Fråga oss!

Välkommen till Jakt & Jägares frågeforum där våra experter svarar på frågor om jakt, vapen och hundar. Har du en fråga? Klicka då på ”ställ din fråga” och fyll i formuläret, eller mejla frågan till redaktionen@jaktojagare.se.

Ställ din fråga
  • Fredrik Franzén

    Vapenhistoria

  • Jens Gustafsson

    Jakt, viltvård och juridik

  • Mikael Hultnäs

    Jakt, viltvård och juridik

  • Oskar Fredrik Jonsson

    Vapen och skytte

  • Jimmy Låås

    Jakt, eftersök och hund

  • Vilt

    Äter älgar gran?

    Jag såg, under vintern när jag var ute och jagade, att något djur hade varit och ätit på granskogen. Det var stora barkbitar avrivna och grenar knäckta. Jag såg inga direkta spår eller så runt om, men undrar vad det kan ha varit. Älgar äter väl inte gran, eller?
    Gunilla

    Svar:

    Det låter som att det du har sett är så kallat barkgnag eller barkflängning från kronvilt. Det är svårt att svara på utan bilder, men kronhjorten går ofta rätt hårt åt granplanteringar på det vis som du beskriver. Man kan också se äldre skador som stora svarta sjok på stammarna, det är tecken på att kronvilt har betat där tidigare.
    Kronviltet sprider sig över landet och finns numera i alla län (utom Gotland). Dessutom är djuren skygga och duktiga på att hålla sig gömda, så även om ni inte har någon etablerad stam av kronvilt är det sannolikt att det finns enstaka djur som passerar förbi.

    Jens Gustafsson, 23 april 2024
  • Vilt

    Är det ett albinorådjur?

    Jag är ingen expert, men jag misstänker att jag såg ett albinorådjur i Tenhult, strax utanför Jönköping. Det gick tillsammans med tre andra, mörkare rådjur. Kan det stämma?
    Viktor

    Svar:

    Det är tyvärr lite suddiga bilder, så det är inte helt enkelt att avgöra, men jag känner mig ändå rätt trygg i mitt svar: Det du har sett är inte rådjur utan dovhjortar.
    Dovhjortar finns i olika färger, från helt vit till helt svart – även om det normala är ljusbrun med ljusa prickar. Kropps- och huvudformen antyder att det är dovhjort som bilden visar.
    Det är dock inte omöjligt med vita rådjur, som då antingen har albinism eller leucism.

    Jens Gustafsson, 23 april 2024
  • Vilt

    Vad har ätit på rådjuret?

    Jag hittade ett dött rådjur. Rådjuret var delvis ätet. Jag undrar vad som har ätit på det. Varg? Vildsvin? Det fanns spår runtom, men kadavret låg bakom stängsel (mot vildsvin) i Fagersta.
    Janne

    Svar:

    Det är tyvärr väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra vad som har dödat rådjuret, eller för den delen ätit på det, utifrån en bild.
    För att avgöra vad som har dödat det bör rådjuret flås och bit- eller rivmärken undersökas. Sannolikt har sedan flera olika djur varit inblandade i att äta på kadavret. Både rävar, asätande fåglar och vildsvin brukar gärna äta kadaver även om de normalt inte dödar friska rådjur.
    En liten ledtråd kan stå att finna i att det tycks vara de köttiga delarna av låren som är uppätna först, vilket är ett typiskt beteende för lodjur vars käkar är dåligt anpassade för att till exempel knäcka ben. Jag kan dock inte uttala mig kategoriskt och säkert utifrån bilden – det hade behövts en närmare undersökning.
    Varg äter, enligt vad jag har fått lära mig, sällan på kadaver utan främst kött från sådant som de dödar själva. Och hade en vargflock slagit ett rådjur hade det sannolikt varit mer uppätet än rådjuret på bilden.
    Tyvärr kan jag inte ge ett närmare svar än så, hoppas att du nöjer dig med resonemanget.

    Jens Gustafsson, 12 februari 2024