Fråga oss!

Välkommen till Jakt & Jägares frågeforum där våra experter svarar på frågor om jakt, vapen och hundar. Har du en fråga? Klicka då på ”ställ din fråga” och fyll i formuläret, eller mejla frågan till redaktionen@jaktojagare.se.

Ställ din fråga
 • Fredrik Franzén

  Vapenhistoria

 • Jens Gustafsson

  Jakt, viltvård och juridik

 • Mikael Hultnäs

  Jakt, viltvård och juridik

 • Oskar Fredrik Jonsson

  Vapen och skytte

 • Jimmy Låås

  Jakt, eftersök och hund

 • Vilt

  Är det vanligt att bäver äter tall?

  Är det vanligt att bävern, som bilden visar, går fram som en skördare? Om ja, varför? Det finns liksom björk längs bäcken, ändå väljer den tall.
  Simon

  Svar:

  Tack för din fråga och fina bilder! Bävern gnager av många skäl, där mat endast är ett av dem. Bävern äter företrädesvis inte tall, även om jag ser på bilderna att just den här tycks göra det. Normalt föredrar bävern asp eller björk. Jag har själv sett bävergnagda granar, vilket inte heller hör till vanligheterna.
  Förutom att gnaga för att skaffa föda kan bävern fälla träd för att bygga hyddor eller dämmen, och då kan ju även barrträd ligga i farozonen. Dessutom har bävern tänder med öppna rötter vilket innebär att de växer kontinuerligt, vilket gör att bävern hela tiden måste gnaga för att hålla tänderna nerslitna. Att enstaka träd som inte i första hand ska användas till föda då används är inte orimligt att anta.
  I vissa fall är det svårt att lämna en säker förklaring, men det kan finnas flera rimliga skäl till varför just den här bävern gnager på tallar.

  Jens Gustafsson, 21 maj 2024
 • Vilt

  Hur långt är avståndet mellan rovdjurs tänder?

  Hur långt är avståndet mellan olika rovdjurs huggtänder?
  Annelie

  Svar:

  Det skiljer naturligtvis en hel del mellan olika rovdjur – eftersom de har olika storlek. Jag har kontrollmätt på de kranier som vi har tillgängliga på Jägarnas Riksförbunds kansli och de har följande mått:

  Björn – 65 mm

  Lodjur – 31 mm

  Järv – 32 mm

  Varg – 46 mm

  Jag har mätt mellan centrum på hörntänderna i överkäken. Det ger en fingervisning men är inte ett uttömmande svar, eftersom det naturligtvis skiljer en hel del mellan stora och små vargar eller stora och små björnar.

  Jens Gustafsson, 21 maj 2024
 • Vilt

  Äter älgar gran?

  Jag såg, under vintern när jag var ute och jagade, att något djur hade varit och ätit på granskogen. Det var stora barkbitar avrivna och grenar knäckta. Jag såg inga direkta spår eller så runt om, men undrar vad det kan ha varit. Älgar äter väl inte gran, eller?
  Gunilla

  Svar:

  Det låter som att det du har sett är så kallat barkgnag eller barkflängning från kronvilt. Det är svårt att svara på utan bilder, men kronhjorten går ofta rätt hårt åt granplanteringar på det vis som du beskriver. Man kan också se äldre skador som stora svarta sjok på stammarna, det är tecken på att kronvilt har betat där tidigare.
  Kronviltet sprider sig över landet och finns numera i alla län (utom Gotland). Dessutom är djuren skygga och duktiga på att hålla sig gömda, så även om ni inte har någon etablerad stam av kronvilt är det sannolikt att det finns enstaka djur som passerar förbi.

  Jens Gustafsson, 23 april 2024
 • Vilt

  Är det ett albinorådjur?

  Jag är ingen expert, men jag misstänker att jag såg ett albinorådjur i Tenhult, strax utanför Jönköping. Det gick tillsammans med tre andra, mörkare rådjur. Kan det stämma?
  Viktor

  Svar:

  Det är tyvärr lite suddiga bilder, så det är inte helt enkelt att avgöra, men jag känner mig ändå rätt trygg i mitt svar: Det du har sett är inte rådjur utan dovhjortar.
  Dovhjortar finns i olika färger, från helt vit till helt svart – även om det normala är ljusbrun med ljusa prickar. Kropps- och huvudformen antyder att det är dovhjort som bilden visar.
  Det är dock inte omöjligt med vita rådjur, som då antingen har albinism eller leucism.

  Jens Gustafsson, 23 april 2024
 • Vilt

  Vad har ätit på rådjuret?

  Jag hittade ett dött rådjur. Rådjuret var delvis ätet. Jag undrar vad som har ätit på det. Varg? Vildsvin? Det fanns spår runtom, men kadavret låg bakom stängsel (mot vildsvin) i Fagersta.
  Janne

  Svar:

  Det är tyvärr väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra vad som har dödat rådjuret, eller för den delen ätit på det, utifrån en bild.
  För att avgöra vad som har dödat det bör rådjuret flås och bit- eller rivmärken undersökas. Sannolikt har sedan flera olika djur varit inblandade i att äta på kadavret. Både rävar, asätande fåglar och vildsvin brukar gärna äta kadaver även om de normalt inte dödar friska rådjur.
  En liten ledtråd kan stå att finna i att det tycks vara de köttiga delarna av låren som är uppätna först, vilket är ett typiskt beteende för lodjur vars käkar är dåligt anpassade för att till exempel knäcka ben. Jag kan dock inte uttala mig kategoriskt och säkert utifrån bilden – det hade behövts en närmare undersökning.
  Varg äter, enligt vad jag har fått lära mig, sällan på kadaver utan främst kött från sådant som de dödar själva. Och hade en vargflock slagit ett rådjur hade det sannolikt varit mer uppätet än rådjuret på bilden.
  Tyvärr kan jag inte ge ett närmare svar än så, hoppas att du nöjer dig med resonemanget.

  Jens Gustafsson, 12 februari 2024