Hund

Är nivernais en bra vildsvinshund?

Jag ska till våren skaffa mig en ny hund och tanken är jakt på vildsvin, eftersom vi verkligen behöver en vildsvinshund i vårt jaktlag. Jag har tittat runt och är intresserad av den franska rasen griffon nivernais. Vad har du för erfarenhet av rasen? Är det ett klokt val? Vi jagar på en stor mark där det är gott om vildsvin.
Hans P

Svar:

Jag har jagat en del med den raggiga franska stövaren, och visst finns det individer i rasen som är direkt roliga att höra i skogen. Rasen driver med skall, eller snarare med ett hörbart ylande, och ett par gånger har jag upplevt makalöst bra vildsvinjakter med nivernais.
Men jag har också sett individer i rasen som inte riktigt håller den höga, jämna kvalitet som man vill ha. Kanske beror det på att rasen är relativt liten i Sverige, kanske handlar det om för lite jaktlig rutin.
Om jag letade nivernaisvalp skulle jag vara väldigt noga. Mitt råd är att prata med så många som möjligt av ägarna och rasklubben. Bäst är förstås att du ber att få följa med på jakt med rasen, och det är säkert inga problem. Jag känner några rasföreträdare och de vill gärna sprida kunskap om den franska vildsvinshunden.
Har du rejäla marker och vildsvin att jaga, och om du gärna lyssnar på envisa, klingande (ylande) drev, kan det här absolut vara ett alternativ. De flesta individer i rasen växlar också snabbt om från att driva till ett slags ståndarbete, eller, de stannar och skäller när vildsvinen väljer att stanna.
Något att tänka på är att
nivernais mognar relativt sent, precis som de flesta kontinentala, före detta packhundar. När du väl har skaffat en valp, ge den då gott om tid att mogna och utvecklas till en jaktmaskin.

Peter Ekeström , 4 januari, 2021