Jag och kusinen har fått ärva gamla älgdräpare av märket Stiga i kaliber .30-06, som är byggda på 96-låda. Håller vapnen för den kalibern? Kan bössorna verkligen vara osäkra per automatik om det används ”normal” ammunition? Att ladda med högt laddad ammunition ska man väl undvika i alla gamla vapen?
Fredrik Anundi
Svar

Egentligen går det inte att svara på den frågan. För att få ett absolut besked om just era Stiga .30-06:or är säkra måste de sprängskjutas. 96-lådorna byggdes för 6,5×55-patronen och .30-06 har betydligt högre tryck. Husqvarna byggde studsare i 9,3×62 och Stiga i 9,3×62 och .30-06 på 96-lådan. Även om vi inte har lag på att vapen som byggs i Sverige ska sprängskjutas med övertryck, gjorde både Husqvarna och Stiga detta. Era Stiga sprängsköts för kanske 50 år sedan och skulle förmodligen klara detta även i dag, men mycket kan ha hänt med studsarna genom åren. Som du förstår varken kan eller vill jag uttala mig om säkerheten. Men vapensmeder med erfarenhet säger att de inte har haft några säkerhetsproblem med Stiga-
studsare.
I vårt älgjaktlag finns en Stiga i 9,3×62 som har varit med sedan slutet av 1960-talet utan problem. Men om ni är det minsta osäkra på era Stiga, köp andra studsare. I dag är HVA-CG 1900-studsarna oförskämt billiga på begagnatmarknaden.