Hund

Varför jagar inte vår tax längre?

Vi har en korthårig taxhane på 4,5 år som tidigare säsonger alltid har jagat rådjur mellan en och två timmar. Tre månader innan den här säsongen började parade han en tik. Nu jagar han bara 10–15 minuter, sedan bara klipper han av och kommer tillbaka. Efter det fortsätter han att söka nytt vilt och då blir jakten bara 1–5 minuter. Vad har hänt? Hemma är han pigg och glad och vill busa. Han äter normalt.
Stefan

Svar:

Det är så klart svårt att säga vad det beror på i just det här fallet. Men jag kommer att tänka på två anledningar som jag tycker att det är värt att fundera på och kolla upp.
Först skulle jag boka tid hos veterinär och kontrollera hundens rörelseapparat (skelett, leder, muskler) för att förhoppningsvis kunna utesluta att han har ont. Jag skulle också ta blodprov och kontrollera så att det inte är till exempel någon form av fästingburen sjukdom eller brist hos hunden som spökar.
Smärta och sjukdomar kan ge olika symptom. Min personliga erfarenhet är just det som du beskriver: att hunden vill jaga men inte riktigt orkar.
Det kan också vara något inlärt eller mentalt som gör att hunden av någon anledning väljer att släppa drevet efter en viss tid. Brukar det skjutas eller kallas in efter en viss tid? Kan taxen ha blivit skrämd av något i en viss situation? Då tycker jag dock att den borde jaga lika långt när den tar upp nästa drevdjur.
Jag hoppas att detta svar kan hjälpa dig på vägen och att det löser sig för er.

Jimmy Låås , 14 november, 2023