Hund

Bör jag försäkra min hund?

Min fråga är kanske inte direkt kopplad enbart till jakthundar utan hundar i allmänhet, men jag ställer den ändå.
Jag har en jakthund, blandras, och jag tycker att det har blivit så himla dyrt att försäkra den. Därför undrar jag om det är värt det eller om det vore bättre att spara pengar på ett konto utifall olyckan är framme. Vad rekommenderar ni?
Jan-Olov

Svar:

Jag har hört det här tankesättet förut och mitt svar brukar lyda ungefär så här:
Försäkringar oavsett om det är en hundförsäkring, hemförsäkring eller en annan typ av försäkring är till för att skapa trygghet, att du ska veta att du kan ha råd att till exempel operera din hund om det behövs. Det är i de flesta fall inte en ekonomiskt bra ”investering”, utan innebär att din ekonomi kan spela stor roll för ditt beslut.
Tanken med att spara pengar för en eventuell större skada har, som jag ser det, en stor brist. Skadan kan ju komma tidigt i hundens liv och då är sparkontot fortfarande litet. Det är dessutom så att den enskilt största anledningen till att försäkringarna har ökat i pris är att det har blivit dyrare med veterinärvård.
Priset för en veterinärvårdsförsäkring skiljer lite mellan de olika bolagen, men gemensamt för försäkringarna är att raser med högre sannolikhet att bli skadade eller sjuka har en dyrare försäkringspremie.
För mig som hundägare har det alltid varit viktigt att ha en försäkring som gör att jag känner mig trygg ekonomiskt om min hund skulle göra sig illa eller bli sjuk. Och för mig är det självklart att ha en bra hundförsäkring för mina hundar.
Var noga med att prata med en försäkringsrådgivare eller ett hundförsäkringsombud, så att du får svar på alla dina frågor och rätt försäkring för just dig och din hund.

Jimmy Låås , 4 mars, 2024