Jakt

Får man kolla spår med bilen?

Vad är det egentligen som gäller för att spåra av vägar för att finna viltspår? Läser man lagen så är det förbjudet, men i många reportage om rovdjursjakt skrivs det att man spårar av vägar och släpper hund på spåret. Det är väl förbjudet enligt lag?
Sven i Norrbotten

Svar:

Det är inte tillåtet att med bil (eller annat motordrivet fordon) spåra av vägar och aktivt söka efter spår. Vad man däremot ser från bilen när man är på väg till eller från jakten är ju svårt att styra. Man måste ju faktiskt kunna ta sig med bil till samlingsplatsen eller passet, utan att det ska vara olagligt att titta efter vilt. Det landar alltså i en fråga om vilket syftet var med att använda bilen.
Vissa beslut om jakt efter rovdjur innehåller dock undantag från denna regel, till exempel har det varit så vid vissa års lodjursjakt, och det sätter ju saken i ett annat ljus.
Däremot vet jag att det är många som spårar av vägar på andra sätt, antingen till fots eller med hjälp av cykel, inför till exempel björnjakt. Det är självklart tillåtet, då lagen endast reglerar användandet av motordrivna fordon.

Jens Gustafsson , 2 september, 2020