Hund

Funkar beagle för mig?

Jag ska skaffa min första jakthund och jag har en favorit, beagle. Men jag undrar lite om rasen. Jag har ingen erfarenhet av att äga, träna och jaga med egen hund. Jag har jagat ganska mycket med andra hundförare, men de har haft wachtelhund och spaniel. Man hör en del negativt om beagle, att många i rasen är utställningshundar och att de som jagar är som drevrar, alltså att de jagar hela dagen utan att komma tillbaka.
Är beagle ett dåligt val för en nybörjare?
Mimmi

Svar:

Nej, beagle är inget dåligt val. Inte om du vill ha en hund som jagar det mesta. Dessutom är min erfarenhet av beagle, av de hundar som är avlade för jakt, att de är mentalt väldigt bra, med stabil mentalitet och en ganska självsäker inställning till livet.
Gillar du jakt med drivande hund, självständiga hundar som näst intill klarar av att jaga in sig själva, så är rasen ett smart val. Det du gör är mest att styra och vinkla hundens intresse till de vilt som du vill att den ska jaga.
Det pratas en del om att nybörjare ska välja det som kallas ”enkla” hundar. Och då menar man ofta hundraser som delvis är avlade för att vilja vara uppmärksamma på sin ägare, raser som retrievrar och spanielar.
Men jag, som gillar löshundsjakten, är av en annan uppfattning. Jag kan inte se att beagle, drever, tax och basset är dåliga val för någon. Bara du själv älskar att jaga. Får en beagle det som den helst vill ha i livet, alltså mycket jakt, så får du med stor sannolikhet en fantastisk kompis.
Köp du en beaglevalp, satsa på att bygga en bra relation med mycket kontakt- och följsamhetsövningar. Jakten brukar en beagle lära sig alldeles själv.

Peter Ekeström , 9 september, 2022