Hund

Går det att få taxen mindre lös i skallet?

Jag har en strävhårstax, en hanhund, som är väldigt lös i skallet. Han jagar bra, problemet är att han börjar skälla tidigt, ofta redan när jag släpper honom på sök. När han börjar väcka i slag låter det som om han har fullt drev.
Finns det något sätt att dämpa skällandet? Han är snart tre år gammal.
Hansa med Didrik

Svar:

Det där har jag själv varit med om. Jag hade en drever som jag tog över när hon var fem år. Den tiken var lös i skallet, ofta trodde passkyttar att vi hade fullt drev i såten när hunden bara gick runt och väckte i slag.
Hon kom från en uppfödare som premierade det lösa skallet i sin avel. En smaksak förstås, men i just den tikens fall hade det gått lite över styr. Hon jagade både bra och länge, och med tiden lärde jag mig att höra på skallet när det faktiskt var ett vilt framför henne i en löpa. Det kommer du också att göra, om du inte redan har gjort det. Ofta börjar riktigt lösa hundar ge ifrån sig dubbelskall när de ligger tätt inpå ett drevdjur.
Jag tror att du måste vänja dig. Som jag ser det är fenomenet lös i skallet ett genetiskt betingat beteende, precis som motsatsen är. Hundar som är hårda i skallet som vuxna har ärvt det beteendet, den egenskapen. Om du lyckas hitta ett sätt att träna bort det alldeles för lösa skallet måste du höra av dig. Den träningsmetoden vill jag i så fall lära mig.

Peter Ekeström , 4 januari, 2021