Jakt

Hur anlägger jag en vildsvinsåtel?

Jag har precis kommit över en jaktmark och tänkte sätta upp min första vildsvinsåtel. Har ni några tips på hur man går till väga?
Johan

Svar:

Det finns väldigt mycket att tänka på när man anlägger en vildsvinsåtel, och en hel del av det får man lära sig vartefter. Men jag kan gå igenom några saker som det är bra att tänka över för att öka möjligheten till en bra vildsvinsåtel.

  • Platsen är viktig. Åteln bör ligga med bra respektavstånd mot grannmarker (om man inte kan sluta en överenskommelse med grannmarken och därmed lägga den närmre gränsen) och den bör ligga på ett ställe där vildsvinen rör sig, eller i varje fall i närheten av där vildsvinen rör sig. Det är bra om det finns en närhet till tätare områden och om platsen ligger lite avskilt, eftersom vildsvinen tenderar att visa upp sig lite tidigare och mera oskyggt då.
  • Använd rätt foder och i rätt mängd. Lämpligt foder för en vildsvinsåtel är till exempel vete, ärtor eller majs. Det fungerar dessutom utmärkt att använda i en foderspridare vilket gör det enklare att sköta om åteln. En lämplig mängd är svårare att definiera eftersom det beror på hur mycket vildsvin som det finns i området och även andra faktorer. Men en bra grundförutsättning är att man inte ska använda mer foder än vad som går åt under en natt. Komplettera absolut åtelplatsen med en saltsten och tjära för att attrahera vildsvinen!
  • Tänk på vinden. Den vanligaste vindriktningen i Sverige är västlig, så det är bra om det finns en lämplig plats att skjuta från som ligger öster om åtelplatsen. Jag tycker att lagom avstånd är 30–50 meter men det går att anpassa utifrån platsen. Det kan också vara bra att ha någon reservplats som kanske är mer spartansk än huvudplatsen för andra vindriktningar.
  • Tänk på logistiken. Dels ska det vara enkelt att frakta ut foder och det ska vara enkelt att transportera hem fällda vildsvin. Samtidigt bör inte åtlar ligga alltför nära trafikerade vägar utan gärna en bit bort. Den perfekta platsen är svår att hitta och man får normalt anpassa sig, men det är bra att tänka över hela hanteringen.
  • Tänk på hygienen. Det gäller både utfodringen och placeringen av åteln. En plats som blir väldigt lerig kommer att skapa smutsiga vildsvin, vilket gör det lite besvärligare att ta hand om dem på ett hygieniskt vis. Om matplatsen kan läggas på ett ställe som är torrare minskar det smutsen. Överblivet foder som ligger och ruttnar skapar också en ohygienisk miljö.
  • Om det trots allt inte fungerar, tänk om. Vissa platser är helt enkelt inte lämpliga för vildsvinsåtlar och vildsvinen undviker att gå fram. Då finns det oftast inte mycket annat att göra än att försöka hitta en annan plats. Med hjälp av en åtelkamera går det relativt fort att lista ut om vildsvinen hittar åteln eller inte.
  • Vildsvin drar vildsvin. En erfarenhet som jag själv har dragit många gånger är att det kan vara tomt på en åtel under en period, men så fort ett vildsvin hittar platsen brukar fler följa. Till exempel är det vanligt att mina åtlar först besöks av ensamma galtar om det har varit tomt ett tag. Men när galtarna har använt åteln under en period hittar även flockarna med suggor och mindre vildsvin dit. Min teori är att vildsvinen dras till platser som luktar vildsvin, det är trots allt sociala djur, och att det därför kan vara en idé att inte skjuta bort alla vildsvin från en åtel direkt om man vill ha regelbunden trafik på vildsvinen.

Som sagt, det finns oerhört mycket mer att säga och det finns hela böcker om vildsvinsåtlar, men med ovanstående knep kan du i alla fall börja och prova dig fram. Skitjakt!

Jens Gustafsson , 21 augusti, 2025