Hund

Hur får jag bättre avlämningar?

Min labbe, snart två år, strular lite när hon ska lämna av apporterna. Hon är jätteduktig när vi jagar, är snabb ut och bär både död och skammad fågel. Men ofta släpper hon för tidigt intill mig eller också tar hon flera varv runt mig innan hon lämnar av. Eller, hon släpper i princip alltid apporten innan jag får grepp om den. Hur lär jag henne att inte göra så?
Tobbe P

Svar:

I de flesta fall är det ditt kroppsspråk som avskräcker hunden. Ändra ditt sätt att ta emot hunden. Vänd och gå ifrån, eller stå bara och titta upp i himlen med händerna på ryggen. Stå så länge. Byt också träningsområde. Tänk om, prova en tom grusplan eller helt enkelt garageuppfarten.
Du ska nog också backa i träningen. Bejaka enbart bärandet. Låt hunden känna glädje över att bära runt apporten i din närhet. Glädje och minimala krav är lösningen. Så småningom vill hunden inte göra annat än att bära apporter nära dig och buffa med dem mot ditt ben.
Glöm inte att alltid ta emot hunden före apporten. Det är hunden som är duktig, inte det den har i munnen. Kasta inte fram handen för att ”hinna” ta fågeln eller dummyn innan hunden släpper den. Den farten, din hands rörelse, kan trigga hunden att släppa snabbt.
Problemet kanske är det motsatta. Hunden är så självständig och olydig att den inte vill lämna ifrån sig apporten. Då gör du i princip samma sak. När du agerar genom att hela tiden vända dig bort när hunden närmar sig, förflyttar du händelsens centrum. Den hund som styr scenariot, genom att inte lämna av, är i centrum. När du agerar blir du centrum, då bygger du upp din roll som ledare. En olydig hund måste dessutom tränas i lydnad först, innan apporteringen kan börja fungera.

Peter Ekeström , 4 maj, 2020