Jakt

Hur får jag skydda hönsen?

Jag har lite höns som jag brukar släppa ut på tomten, men har problem då och då med både rävar och duvhök som tar höns för mig. Jag undrar: Vad får jag och vad får jag inte göra för att skydda mina höns?
Sigbritt

Svar:

Först och främst skiljer sig möjligheterna att agera utifrån om du bor i detaljplanerat område eller inte. I mitt svar förutsätter jag att du inte bor i detaljplanerat område och dessutom utan nära grannar och därmed har möjlighet att lossa skott på tomten.
Räven får dels jagas under allmän jakttid, vilken varierar lite beroende på var i landet som du befinner dig. Utöver den allmänna jakttiden finns möjlighet att skjuta räv inom område för viltuppfödning, hönsgård eller liknande anläggning samt inom 200 meter från sådana anläggningar. Förutom räv gäller den möjligheten även grävling, hermelin, iller, korp, mård och vessla. Du har ingen skyldighet att först stänga in höns eller liknande utan skyddsjakten sker på eget initiativ.
Vad gäller duvhöken är det svårare. Det finns ingen allmän jakttid eller skyddsjakt som ger dig rätt att automatiskt skjuta duvhök som angriper dina höns. När ens egendom är hotad får man dock alltid agera inom ramen för nödvärn, men den ger inte möjlighet att automatiskt skjuta en duvhök. Nödvärnet ger dig rätt att göra det som nöden kräver för att hindra skadan, vilket sannolikt är att skrämma bort fågeln i stället för att skjuta den. Duvhök får endast fångas för att skydda fågel som har utsatts för jakt och då endast om särskilt tillstånd finns.
Jägarnas Riksförbund driver på för att även duvhöken ska omfattas av liknande regler som de arter som jag nämnde tidigare, eftersom den kan vara ett stort problem för både hönsuppfödning och annan fågeluppfödning.

Jens Gustafsson , 23 juni, 2025