Jag har en ung jämthund, två år gammal, som nu under andra säsongen i skogen aldrig får älgarna att stå. Det blir sken direkt, han brakar rakt in i älgarna, och så lägger det i väg på långskjuts.
Jag ser på pejlen att hunden håller 17–18 kilometer i timmen, vilket förstås betyder att han ligger hårt på och rakt bakom älgarna. Han liksom driver i stället för att ställa. När farten går ner till fyra, fem kilometer går han på slag, men så fort han kommer i kapp älgarna drar han upp hastigheten igen.
Man blir trött och faktiskt förbannad. Har du några tips på hur ska jag göra nu?
NL
Svar

Svårt läge. Det finns en risk för att din unga hund vänjer sig vid att det är så där som han ska jaga, om du fortsätter på precis samma sätt släpp efter släpp.
Det första jag skulle göra är att stalla upp en så ung hund en period. Låt den mogna i huvudet. Hunden är avlad för att hitta och ställa, inte för att hetsa och valla älgar. En tid utan jakt som gör att hunden blir lite mer ”vuxen” i skallen kan faktiskt göra underverk.
Släpp inte heller under jakt då ni har passkyttar runt och i såtarna. Den störningen brukar göra älgar mer störningskänsliga och mindre benägna att stanna i området.
En annan variant är att ha tålamod och vänta, om markerna är tillräckligt stora. Till slut stannar älgar, och till slut brukar vuxna älgar återvända till sitt egentliga område. Då kan det bli stopp.
En metod om en ung hund är överdrivet hetsig är att trötta ut den fysiskt och mentalt innan den släpps på jakt. Med stor sannolikhet handlar det du ser hända om överdrivet energipåslag, uppbackat av en stor dos jaktlust. Din hund är helt enkelt omogen mentalt och kan ännu inte hanteringen av älgarna.
Om jag måste ge ett rakt råd blir det faktiskt att inte släppa hunden på jakt förrän nästa säsong. Låt hunden växa och mogna mentalt i åtminstone några månader innan du provar igen. Polletten har med stor sannolikhet inte ramlat ner på rätt ställe än.
Att prova i ett älghägn för att se hur hunden faktiskt beter sig i närkontakt med älg kan vara klokt. Då ser du vad som händer. Om hunden uppenbarligen blir stressad, om den visar symtom på stress i form av att hetsigt springa fram och tillbaka eller rent av kasta sig mot viltstängslet, är det läge att avvakta med riktig jakt.