Vapen

Hur gammal är min tyska drilling?

Tack för en intressant utläggning om drillingar i nummer 1/2 2023, Fredrik Franzén.
För 40 år sedan ärvde jag, efter min morfar, en drilling. Den skulle, enligt uppgift, ha varit hans första riktiga jaktvapen som han fick av sina föräldrar på sin myndighetsdag. Om det stämmer borde den vara tillverkad senast 1922. Men jag undrar om den verkligen är så gammal.
Drillingen är av klassisk modell med två hagelpipor i kaliber 16 och en kulpipa i kaliber 8x57 JR. I samband med att jag tog över vapnet 1981 lät jag en vapensmed gå igenom det samt borra upp hagelpiporna till 70 mm-patronlägen, då det visade sig att det endast var 63 mm i original. Så korta kaliber 16-patroner var svåra att få tag i redan på den tiden.
En annan ”modifikation” som den har utsatts för är att piporna är kapade cirka 10 cm efter en sprängning av choken på ena hagelpipan någon gång långt före min tid. Piplängden är i dag 61,8 cm (inklusive patronläget) och innerdiametern i mynningen 16,8 mm. Trots kapningen håller den ihop hagelsvärmarna på ett utmärkt sätt. Dock skjuter inte hagel- och kulpipan lika om man skjuter alla tre över kulsiktet. Då går kulan minst 30 cm under hagelsvärmarna på 30 meter.
Min fråga gäller om du kan säga något om tillverkaren samt åldern på vapnet. På högerpipans ovansida är namnet Aug. Lüneburg stämplat och på vänsterpipan Flensburg. Tillverkningsnumret är 3086, vilket är stämplat på flera ställen på vapnet. Jag har googlat runt en del men bara hittat en gammal handrilling på en auktionssida med det tillverkarnamnet. Tyvärr är stämplarna på undersidan i flera fall svårlästa på grund av diverse repor och små hack efter många års flitigt användande.
Jag har kollat lite på sidan Gun Indentification på webbplatsen German Hunting Guns där en hagelbössa är beskriven. De stämplar därifrån som jag har lyckats identifiera är kalibrarna 7,8x57 mm samt siffran 16 i en cirkel. Under de ursprungliga hagelkalibrarna är det stämplat 16 och 70 vilket måste ha gjorts i samband med att bössan borrades upp till 70 mm patronlägen. Sedan finns ett U samt W med krona över, vilket tydligen skall betyda att den är testad samt har choker.
En intressant stämpel är USSSTALL Krupp Essen. Krupp Essen är ju inget konstigt, kruppstål från Essen är väl de flesta tyska bössor gjorda av. Men vad betyder bokstäverna före? På samtliga pipor är ordet Nitro stämplat.
Det jag inte har kunnat hitta är någon form av stämpel för tillverkningsår. Den enda sifferkombination som jag har hittat, utöver kaliberangivelserna, är tillverkningsnumret 3086, och det går ju inte att göra om till ett årtal om man inte har tillgång till tillverkarens register. Så frågan är om du har någon information om när bössan kan vara tillverkad och gärna något om tillverkaren. Även där är det magert med information på webben.
Till slut är frågan vad man gör med ett vapen av detta slag nu när blyhagel blir förbjudet. Går det att använda alternativhagel, och i så fall vilka? Det skulle vara mycket intressant med en uttömmande artikel i detta ämne vid tillfälle.
Henrik

Svar:

Din drilling från Lüneburg i Flensburg är en typisk klassisk drilling för sin tid. Lüneburg var egentligen ingen bössmakare, det är ett handlarnamn. Vilken bössmakare som egentligen har gjort den vet jag inte. Kanske finns det någon stämpel eller bomärke som berättar detta?
Eftersom den saknar månad-år-datering kan den mycket väl vara tillverkad 1922 eller tidigare. Provstämplarna är de som användes från 1912 fram till andra världskriget. 1923 tillkom månad-år-dateringen. Tidsmässigt hamnar då din drilling 1912–1922.
Det stämmer också med utförandet. Den är byggd på Blitz-mekanism, den har hornvarbygel och sidosäkring, den fina gravyren är tidstypisk.
70-stämpeln är förmodligen gjord då patronlägena öppnades upp, siffrorna avviker tydligt från de andra på pipplanet. Synd med de kapade piporna, men de har tydligen fungerat för dig genom åren.
Angående alternativhagel skulle jag noga diskutera den frågan med en kunnig vapensmed, innan jag använde sådana. Bössan är trots allt 100 år. Kanske är det dags att pensionera den. Men förhoppningsvis dröjer det några år till innan vi får totalförbud på blyhagel. Någon artikel om det kan jag dessvärre inte skriva, jag kan ämnet för dåligt.

Fredrik Franzén , 13 januari, 2023