Hund

Hur klipper jag valpens klor?

Jag har en valp och jag vill inte göra samma misstag som med min gamla hund när det gäller kloklippning. Det har varit en strid i hela den hundens liv. Hur ska jag börja med valpen och finns det något som jag ska undvika?
Tommy

Svar:

Börja i tid. Lek med valpen en stund. Då blir den lite trött och du tar upp valpen i knät eller sätter dig på golvet med den. Ta fram tången, håll en tass, klipp en klo. Med betoning på en klo. Efter en stund klipper du en till och en till. Mycket mys och vänliga, men fasta, händer gäller.
Klipp, eller låtsas klippa,
valpens klor flera gånger i veckan. Vilket förstås inte alls behövs. Vi pratar nu om att bygga en vana, om att ta bort tabun och oro i samband med kloklippning.
Variera också platsen där du klipper klorna: i köket, i hallen, på trappan, i trädgården, var som helst och då och då i skogen. Om du vill kan du belöna med en godisbit efter varje klo, eller efter alla klor.
Jag har jämthundar, och trots att de är fullvuxna kommer de och kastar sig ner mellan mina ben när jag sätter mig ner med klotången. Skälet är att vi har en mysig stund, utan en massa tvång och stora åthävor, när det är dags för klovården.
Börjar du så, och i tid, brukar kloklippningen aldrig bli ett problem.

Peter Ekeström , 4 november, 2020