Hund

Hur länge ska älghunden få ragga?

Jag har en ung jämthund som jagades in i höstas med framgång. Han är helt inställd på att ragga skjutna älgar tills det inte längre finns något kvar av pälsen att slita loss. Jag har hört att man ska låta hunden hålla på med viltet så länge den vill, för präglingens skull. Stämmer det? När ska jag avbryta raggandet utan att det får negativa konsekvenser?
Andersson

Svar:

Nej, jag tror inte att det är nödvändigt att alltid låta en hund ragga sig trött. I alla fall inte din hund, som uppenbarligen vet vad den ska göra – och dessutom gör det bra.
Det mesta när det gäller träning och injagning av hundar, tror jag, handlar om individen. Det finns hundar som man vinner på att låta arbeta länge i lugn och ro med ett fällt vilt. Både för präglingens och självkänslans skull. Å andra sidan finns det individer där den taktiken i det närmaste är onödig.
Injagningen av din älghund har gått bra. Söket fungerar, hunden hittar älg, ståndarbetet och förmågan att ställa om verkar sitta redan nu. Dessutom är det älg skjuten för hunden. Visst skulle jag låta hunden ragga, berömma den och njuta av situationen intill älgen en stund. Men inte behöver din hund klä av älgen in på skinnet. Avbryt när du själv vill.

Peter Ekeström , 5 mars, 2022