Hund

Hur ökar jag hundens intresse för älg?

Jag har en ettårig jämthund som jag vill jaga älg med. Problemet jag har är säkert inte så ovanligt i södra Sverige. Vi har väldigt mycket annat vilt än älg där jag jagar. De gånger som jag har släppt hunden den här säsongen har han hittat och försvunnit med rådjur, dovvilt, vildsvin, hare, räv och några viltslag till. En gång fick han tag i älg och jobbade jättebra, dagen efter var det full jakt efter annat vilt igen. Har du några tips om hur man skolar fram en älghund där det är glest mellan älgarna?
Sebastian

Svar:

Tänk kvalitet. Jag skulle inte chansa och släppa den jämten på frisök, inte på de marker som du beskriver. Lägg tid på att hitta rätt vilt. Peka inte, prata inte, men ge hunden älg utan att den vet att det är du som har fixat viltet. Du vinner ofta mer på att leta älg från innan till efter gryningen, än att släppa hunden med en förhoppning om att den ska hitta rätt vilt att jaga.
Prata också med alla jaktlag i regionen, eller i varje fall så många som möjligt. Fråga om du kan få komma med din hund när det har fallit älg. Släpp hunden på slaget. Låt den spåra fram till den skjutna älgen. Ge den tid vid älgen, egen tid. Låt den skälla och ragga. Den taktiken tenderar att prägla hunden och är din jämthund rätt avlad, vilket vi utgår från, kommer älgintresset att vakna.
Att samla ”älgdelar” har du förhoppningsvis redan gjort. Dra spår med älgklöv, låt hunden hitta en bit älgskinn, lägg snitthår i ett spår över gräsmattan fram till en klöv, gör allt möjligt för att stimulera hundens intresse för just älgvittring.
Men framfört allt: Tänk kvalitet när du släpper hunden lös i skogen.

Peter Ekeström , 1 november, 2021