Hund

Hur omplacerar jag en hund?

Mina två hanhundar bråkar hela tiden, det är faktiskt rejäla slagsmål med en del skador som följd. Jag vet att problemet går att lösa med en massa jobb, men jag har varken tid eller kraft för den insatsen. Har därför tagit beslut om att omplacera en av hundarna. Men hur gör man det? Det är två blandraser med hälften spets och jag vill veta att hunden får det bra, och att den får jaga som den behöver.
Magnus

Svar:

Det är förmodligen ett bra beslut, om du har bestämt dig för att inte göra vad du kan för att jobba bort problemet.
Det första jag skulle göra är att höra av mig till både jakthundsklubbar och jägarorganisationer. De jaktkretsar som du har i ditt område kanske har några idéer. Sprid också ordet i forum på nätet som du känner att du har förtroende för.
Det finns också en hel rad andra typer av organisationer som hanterar omplaceringshundar, men då handlar det oftast om icke-jakthundar.
Du kanske också ska prata med de andra i ditt och i grannarnas jaktlag. Om den hund som du tänker omplacera jagar bra finns det säkert intresse på nära håll, intresse som du inte har hört talas om men som du kan väcka. Det bästa sättet att omplacera en hund som man gillar, och som jagar bra, är att hitta hundförare som behöver en hund till. De som jagar mycket behöver hela tiden se över sitt hundmaterial.
Allt handlar alltså om att sprida ordet så brett som möjligt, men med första fokus i närområdet. Så börja i den änden. Lägg alltså inte ut hunden på annons det första du gör. Då har du dålig koll på var den till slut hamnar.

Peter Ekeström , 30 april, 2021