Hund

Kan en border collie bli spårhund?

Jag jagar ganska ofta vildsvin i form av skyddsjakt och behöver en hund till spårning och dödsök. Blir det besvärliga eftersök ringer jag efter hjälp, men jag vill ha en hund som en extra trygghet och som klarar de inte alltför svåra eftersöken.
Vi har en fårbesättning på gården och jag har vallhundar av rasen border collie. Jag kan den rasen när det handlar om fostran och träning. Nu undrar jag: Kan man använda en border collie till eftersök? Till spårning och dödsök? Det känns konstigt eftersom vallhundar är avlade för en helt annan typ av arbete.
Nattjägare utan hund

Svar:

Det där låter som en spännande idé som du definitivt ska prova. För varför skulle inte en vallhund kunna lära sig att spåra bra? Varför ska den inte kunna användas till dödsök?
Alla hundar har ett makalöst bra luktsinne, så spårningen ska inte vara ett problem. Ett tips kanske kan vara att träna hundens spårteknik i mörker, i alla fall om det är en vuxen och yrkesutbildad vallhund som har vant sig vid att använda synen som ett viktigt redskap.
Det där med dödsök tror jag inte heller blir ett problem. Alla hundar kan följa vittring, och alla hundar kan lära sig att markera.
Välj en av dina hundar som verkligen gillar att jobba med dig, trivs med att göra det som du vill att den ska göra. Börja från början med spårträningen och öka svårigheterna i takt med framstegen. Vänj hunden vid den vittring som du vill att den ska spåra, alltså vildsvinets vittring. Prova att presentera doften lekfullt och bygg fram en vilja att jobba med just den lukten.
Du ska helt klart prova. Jag känner hundar av andra helt ”fel” raser som klarar dödsök på vilt.

Peter Ekeström , 9 maj, 2022