Hund

Kan hundar få tinnitus?

Jag har två apportörer som alltid ligger intill mig i fågelgömslen. Själv har jag förstås hörselkåpor, men det har inte hundarna. Min äldre hund, en spaniel på nio år, börjar höra riktigt illa, det märks. Det kan förstås hänga ihop med att jag har skjutit stora mängder fågel med hagelbössan när han har suttit ett par meter från smällarna.
Självklart egentligen, att kraftiga påfrestningar i form av smällar påverkar hundens hörsel. Min fråga är dock: Kan hundar få tinnitus, precis som människor?
Gustav

Svar:

Det finns ingen forskning på det där, vilket hör ihop med att du inte kan fråga hunden om den har sus i öronen. Vad man däremot vet är att hundens hörsel är betydligt bättre än människans. Hunden hör ett betydligt bredare register av frekvenser. Det i sin tur, menar forskare, talar för att hundens hörsel, fortfarande i jämförelse med människans, är mycket känslig.
Vilket med stor sannolikhet innebär att hundar kan drabbas av tinnitus.
Rådet blir därför att göra det enda som mildrar påfrestningen av skottljud – öka avståndet. Ju längre bort från ljudkällan, desto mindre påverkas hörseln.
En bullerforskare, som jag intervjuade för några år sedan, berättade att ljudet från smällen är betydligt lägre bakom bössan. Så även om du vill ha dina hundar nära, se till att de väntar så rakt bakom dig som möjligt. Bäst är förstås att du kan lägga dem att vänta tio meter, helst ännu lite längre, bakom gömslet. En praktisk svår sak att lösa, kanske, men helt klart minskar det risken för att dina hundars hörsel påverkas.

Peter Ekeström , 23 september, 2021