Hund

Hur får jag taxen att jaga längre?

Min tax blir 3 år i juni. Hon har presterat enstaka drev på cirka 20 minuter, men i regel är de cirka 250 meter innan hon klipper och kommer tillbaka dubbelt så fort.
Jag har skjutit ett dov efter cirka 10 minuters drev och även ett rå efter cirka 10 minuter den senaste säsongen. Jag har både "stöttat" på tappter och prövat motsatsen. Det vill säga jag har kopplat och åkt direkt hem eller att släppa en annan hund så att hon eventuellt skulle lära sig att "ta vara på sin chans".
Men inget hjälper. Hon jagar inte "samma" djur två gånger. Hittar hon däremot ett nytt djur blir det 250 meter till med full fart, likt en stöthund.
Hon släpptes över 50 gånger i höstas, även med andra hundförare för att pröva om det är jag som ställer till det för henne. Men det verkar inte så.
Tonsillit misstänktes som orsak, men hon är nu opererad för det och det är ingen skillnad i skogen.
Hon är stark, pigg, gnyr i bilen hela vägen till skogen och söker med stor lust och reser rådjur klockrent. Har tätt klangfullt skall, är spårnoga de gånger som hon håller i och det buktar fint för henne. 100 procent återgång.
Hon har allt utom drevtid. Hur får jag henne att jaga längre?
Denny

Svar:

Den problematik som du beskriver inte är så ovanlig och kan ha många olika orsaker. De fyra vanligaste är:

  1. Skada/sjukdom.
  2. Hormonell obalans (oftast unga hundar upp till cirka 3,5 års ålder).
  3. Låg jaktlust, vilket kräver väldigt mycket retning för att hunden ska jaga.
  4. Injagad på mark med mycket vilt, vilket kan leda till att hunden blir ”lat”. Det är lättare att hitta ett nytt vilt än att anstränga sig på ett som springer i väg fort.

För att vara på den säkra sidan skulle jag börja med att göra en hälsokoll på taxen, så att inga sjukdomar eller skador ligger till grund för beteendet även om det är det minst troliga. Och trots att vi inte vet hur hormonerna eventuellt påverkar, så ska vi se vad du kan göra för att ge henne en god chans att bli bättre.
Jag skulle börja med att jaga på marker som kräver en del jobb för att hitta vilt. Det kan öka motivationen att ”hålla i” lite längre när hunden väl förföljer.
Jag skulle också arbeta mycket i lina med henne, så att hon lär sig att följa spåren efter ett och samma vilt under en lång sträcka. Det är absolut ingen nackdel om det skjuts vilt som ni har spårat, om du kan få med en passkytt ut. Framför allt är det bra om ni får spåra, komma ikapp och därefter fortsätta spåra, gärna några kilometer, innan någon skjuter. Om det rör sig om ett inlärt felbeteende, eller lite för låg jaktlust, så brukar det hjälpa. Sedan återstår det att se om det blir helt bra eller bara okej, men det brukar faktiskt göra skillnad.
Du beskriver också att hon inte jagar samma individ två gånger, men kan jaga ett nytt vilt. Precis så har alla mina spetsar gjort. Jag tycker egentligen att det är vettigt och logiskt, då det bör ha funnits en bra anledning till att hunden slutade jaga den första individen. Det är också bra att de inte jagar vilt som jag har kallat av dem från.
Att hunden är pigg, glad och gnyr i bilen betyder att hon mentalt ligger på en förhöjd stressnivå för att hon har en förväntan på att få jaga. Det är viktigt att komma ihåg att hon i dagsläget jagar så som hon vill. Hon tycker förmodligen att det är väldigt roligt och ser inte alls att hon gör något ”fel”. Därför måste du jobba på att visa att ”ditt sätt” är ännu roligare och belönande än hennes.
Jag hoppas att ni kan få till drevtiderna lite, då hon verkar jobba fint i övrigt, och att ni får många roliga jakter framöver.

Jimmy Låås , 28 mars, 2023